Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Holocaust-historie

Polen vil forskjønne sin historie

Dessverre er det mange tegn som tyder på at Polen opptrer som en nasjon med et stadig mer autoritært preg.

REVIDERER HISTORIEN: Polens president Andrzej Duda
REVIDERER HISTORIEN: Polens president Andrzej Duda Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har både den polske nasjonalforsamlingen og senatet vedtatt det omstridte lovforslaget som gjør det straffbart å omtale konsentrasjonsleiren Auschwitz som polsk. Håpet er at president Andrzej Duda ikke vil signere loven, men det kan man neppe regne med. Duda og det regjerende Lov- og rettferdighetspartiet har lenge jobbet for å gjøre betegnelsen «polske konsentrasjonsleirer» lovstridig. Den nye loven vil innebære bøter eller fengsel i inntil tre år for den som beskylder Polen for å ha vært delaktig i Nazi-Tysklands forbrytelser eller omtaler konsentrasjonsleirene som polske.

Polens regjering forsvarer loven fordi man vil beskytte landets anseelse i utlandet. Holocaust var Nazi-Tysklands ansvar. Under den tyske okkupasjonen ble seks millioner polske borgere – deriblant tre millioner jøder – drept. Men forsøket på å renvaske landet totalt med trusler om straff, framfor å bidra til å få fram hele sannheten om jødeutryddelsene, taler mot sin hensikt. Både USA og Israel har gitt uttrykk for bekymring. Loven vitner om tendenser til historisk revisjonisme i Polen. Den er også en farlig innskrenking av ytringsfriheten.

Etter at det høyrepopulistiske Lov- og rettferdighetspartiet fikk flertall i begge kamrene i det polske parlamentet i 2015, har bestrebelsene på å retusjere polsk historie tiltatt. Forsøk på nasjonal forskjønnelse har allerede gitt seg betenkelige utslag. Her i landet har den polske ambassaden blandet seg inn i flere framstillinger av historien. Foran en utstilling på Hjemmefrontmuseet i 2016 kom det et protestbrev fra ambassaden der det ble hevdet at tekster som «konsentrasjonsleirer i Polen» og «jødisk getto i Polen» var upresise. Norske aviser er også blitt meldt til Pressens faglige utvalg for liknende betegnelser.

I den offisielle polske versjonen av andre verdenskrig var det bare tyske nazister som forfulgte jøder, mens polakkene hjalp dem å flykte. Det er en sannhet med betydelige modifikasjoner. Men retusjeringen av historien har gått så langt at den kjente historikeren og Holocaust-forskeren Jan Tomasz Gross risikerer å bli fratatt den statlige utmerkelsen han har fått for arbeidet med å dokumentere polakkers medvirkning til en massakre på jøder i 1941. Slike forsøk på å undergrave den akademiske debatten om krigshistorien er en farlig utvikling i illiberal retning. Dessverre er det mange tegn som tyder på at Polen opptrer som en nasjon med et stadig mer autoritært preg. Viljen til historierevisjonisme er bare ett av flere alarmerende trekk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!