LEDER

Holocaust-historie

Polen vil forskjønne sin historie

Dessverre er det mange tegn som tyder på at Polen opptrer som en nasjon med et stadig mer autoritært preg.

REVIDERER HISTORIEN: Polens president Andrzej Duda
REVIDERER HISTORIEN: Polens president Andrzej Duda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nå har både den polske nasjonalforsamlingen og senatet vedtatt det omstridte lovforslaget som gjør det straffbart å omtale konsentrasjonsleiren Auschwitz som polsk. Håpet er at president Andrzej Duda ikke vil signere loven, men det kan man neppe regne med. Duda og det regjerende Lov- og rettferdighetspartiet har lenge jobbet for å gjøre betegnelsen «polske konsentrasjonsleirer» lovstridig. Den nye loven vil innebære bøter eller fengsel i inntil tre år for den som beskylder Polen for å ha vært delaktig i Nazi-Tysklands forbrytelser eller omtaler konsentrasjonsleirene som polske.

Polens regjering forsvarer loven fordi man vil beskytte landets anseelse i utlandet. Holocaust var Nazi-Tysklands ansvar. Under den tyske okkupasjonen ble seks millioner polske borgere – deriblant tre millioner jøder – drept. Men forsøket på å renvaske landet totalt med trusler om straff, framfor å bidra til å få fram hele sannheten om jødeutryddelsene, taler mot sin hensikt. Både USA og Israel har gitt uttrykk for bekymring. Loven vitner om tendenser til historisk revisjonisme i Polen. Den er også en farlig innskrenking av ytringsfriheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer