EU MÅ SETTE FOTEN NED: Polens glideflukt mot det autoritære må stanses. Til Høyre, Jaroslaw Kaczynski, partieier av det regjeringsbærende og reaksjonære Lov og rettferdighetspartiet. Til venstre, Ungarns statsminister Viktor Orban. (AP Photo/Jarek Praszkiewicz)
EU MÅ SETTE FOTEN NED: Polens glideflukt mot det autoritære må stanses. Til Høyre, Jaroslaw Kaczynski, partieier av det regjeringsbærende og reaksjonære Lov og rettferdighetspartiet. Til venstre, Ungarns statsminister Viktor Orban. (AP Photo/Jarek Praszkiewicz)Vis mer

Polens glideflukt mot det autoritære må stanses

EU må sette foten ned.

Meninger

EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans truet onsdag med å utløse artikkel 7 i EUs traktat, dersom den polske regjeringen presser gjennom sitt forslag som vil legge høyesterett direkte under regjeringens kontroll. Artikkel 7 kan frata medlemsland stemmeretten i EU hvis et land bryter unionens grunnleggende regelverk. Polens sterke mann, Jaroslaw Kaczynski, partieier av det regjeringsbærende og reaksjonære Lov og rettferdighetspartiet, var raskt ute med å klage over at kommisjonen «politiserte» konflikten.

Men Kaczynski tar grunnleggende feil. Etter valgseieren i 2015, der Kaczynskis parti fikk flertall i begge kamrene i den polske nasjonalforsamlingen, var det Kaczynski selv som lanserte slagordet for sin anti-elitistiske bevegelse. Hans slagord var at han skulle gjennomføre en «kulturell kontra-revolusjon», altså en slags nasjonal og katolsk renselse av det polske samfunnet. Sentralt i denne renselsen er kampen mot alle rester fra kommunist-tida, selv om det i Polens tilfelle er snart 30 år siden.

Bortsett fra kampen mot de kommunistiske spøkelsene som Kaczynski ser, så handler selvsagt de radikale endringene av domstolene som regjeringen forbereder, om politisk makt. Det er bare det at den makta Kaczynski vil ha strider mot et grunnleggende premiss for en rettsstat, domstolenes uavhengighet. Det er det nærmest hellige maktfordelingsprinsippet, at makta skal balansere mellom lovgivende, utøvende og dømmende organer, som er i spill

EU, er helt klar i sin holdning. Når den polske regjeringen nå vil oppheve alle stillinger i høyesterett, for selv å utnevne nye dommere, så er dette et dramatisk brudd på EUs demokratiske regelverk, som alle medlemsland må følge. Timmermans sier det slik:

- Når disse reformene blir vedtatt så vil dommerne tjene de politiske lederne, og være avhengige av dem, fra de utnevnes, til de går av med pensjon.

Det er prisverdig klar tale. I en tid med Trump, Putin og Erdogan, som på hvert sitt vis prøver å undergrave demokratiske standarder, er det viktig å stå opp for grunnleggende prinsipper. Ikke minst fordi mange i Polen mener at regjeringens forslag fremmes i kjølvannet av Trumps besøk til Warszawa tidligere i måneden, for å understreke at Polen har internasjonal støtte.

Nettopp derfor er det viktig at EU nå setter foten ned, og gjør sitt for å stanse Polens glideflukt mot det autoritære.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.