SMØRKJERNING: Polens nummer fikk mye oppmerksomhet for sitt nummer. Store kløfter og kinky sceneshow var stikkord for opptrednen.  Foto: AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK  /  NIKOLAI LINARES
SMØRKJERNING: Polens nummer fikk mye oppmerksomhet for sitt nummer. Store kløfter og kinky sceneshow var stikkord for opptrednen. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / NIKOLAI LINARESVis mer

Polens innslag skapte kløft mellom det norske folk og fagjuryen

Folket: tolv poeng. Juryen: null poeng.

(Dagbladet): - Det er vanskelig å vite hva Europa vil ha. Plutselig vil de ha det ville, spektakulære og rytmiske som de polske budeiene leverer. Det er deilige damer, og hvis menn stemmer med pikken, kan de vinne.

Dette skrev Dagbladets Melodi Grand Prix-anmelder Anders Grønneberg om Polens bidrag i forkant av gårsdagens finale i Eurovision Song Contest.

Om den spådommen stemte eller ikke, er vanskelig å si, men det norske folk stemte i høyeste grad på polakkene under gårsdagens finale.

Sterke bånd Hadde det bare vært det norske folk som avgjorde hvem som skulle få Norges poeng i går, ville Polen fått toppscore og tolv poeng.

I stedet endte vi med å gi polakkenes bidrag fattige to poeng.

Ifølge MGP-ekspert Inge Solmo ligger mye av forklaringen på det i at det bor mange polakker i Norge.

- Det er først og fremst fordi det er så mange polakker i Norge på grunn av arbeidsinnvandringen. Dessuten har polakkene vært så frimodige at de har tatt alle knep i bruk. Og dét er litt fascinerende når de kommer fra ett av Europas mest katolske land, sier han til NRK, som først omtalte saken.

Offisiell stemmestatistikk fra ESC viser nemlig at Polen var rangert først blant vanlige norske stemmegivere, blant juryen var Polen rangert som nummer 19.

Morsomt, sprekt og annerledes Dagbladets kulturjournalist, Jan Thomas Holmlund, var med i årets fagjury og sier seg enig i Solmos konklusjon.

- Det er nok mange polakker som har stemt på Polen, men også mange nordmenn koste seg garantert med de polske jentene. Det var et veldig morsomt, sprekt og annerledes nummer, og fagjuryen koste seg også veldig da vi så på, sier Holmlund.   

Han mener Polen skilte seg ut med glitter og glamour, noe Holmlund ikke mener det var for mye av under årets europeiske finale.

- Polen var party, glitter og glamour, og det kan ha appelert til veldig mange. Vi skal bedømme låta ikke bare ut fra showet, men også sangprestasjon, komposisjon og hvor orginal den er. Sånn sett synes jeg det var mange andre låter som utmerka seg bedre på den måten, sier han.

Ærefullt Den norske fagjuryen forvaltet halvparten av de norske stemmene. Holmlund er en skikkelig MGP-fanatiker og synes det var et ærefullt oppdrag å få gi sin stemme.

- Jeg tar Grand Prix veldig seriøst. Det er det morsomte jeg vet! Jeg stemmer på det jeg liker og ikke det jeg tror folk vil like. At folket likte Polen påvirker ikke noe.

Selv hadde han Polen som nummer tolv på sin liste, mens vinneren Østerrike, også var Holmlunds favoritt.

- Det er fint at det ikke har hatt noe å si, vi har ikke vært med å kåre feil vinner. Det var noen sanger som skilte seg eksremt ut. Østerrike, Nederland og Sverige var blant de. Det var jevnere nivå under der og personlig smak og hvilken setting du hører låta har nok mye å si.

- Om du sitter på fest og ser Polen, slår nok den bedre an.

- De hadde ekstremt mye humor. Jeg synes låta var skikkelig kul med bra beat. Men i forhold til hvor grandiost og artig sceneshowet var, synes jeg dessverre at vokalisten ikke klarte å bære låta helt. Hun hadde ikke nok attitude. Vaskinga av tøy og smørkjerninga tok alt fokus, sier han.

- Men det er deres skyld at Polen ikke fikk tolv poeng av Norge?

- Det er nok vår skyld, ja, avslutter han.

Polen endte for øvrig på en 14. plass totalt, men det spørs om det resultatet hadde vært annerledes uten alle lands fagjuryer.