Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Polens Kaczynski-spøkelse

Den nye regjeringen gjenåpner etterforskingen av flyulykken i 2010. Tvillingen vil holde liv i Polens spøkelse.

HEDRER SIN LIKE: Pertieier Jaroslaw Kaczynski hedrer president og avdøde tvillingbror Lech Kaczynski i Warszawa 10. februar. Nå skal flyukykken der broren døde granskes på ny. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/Scanpix
HEDRER SIN LIKE: Pertieier Jaroslaw Kaczynski hedrer president og avdøde tvillingbror Lech Kaczynski i Warszawa 10. februar. Nå skal flyukykken der broren døde granskes på ny. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/Scanpix Vis mer
Kommentar

DET ER MER og mer tydelig at det er Jaroslaw Kaczynski som personlig styrer Polen etter at hans parti, Lov og rettferdighetspartiet, kom tilbake til makta med brakseieren i oktober i fjor. Hans siste påfunn er at etterforskingen av flyulykken der hans tvillingbrorbror og president Lech omkom i 2010, skal åpnes igjen.

Det er snakk om et åpent sår med sterke følelser, fylt av politisk verk. En åpning av saken vil få enda mer skadelige konsekvenser i forhold til både Moskva og Brussel: I Moskva fordi Russland er den eneste mulige skyldige. I Brussel fordi også en gjenåpnelse av denne saken vil sette spørsmålstegn ved Kaczynskis Polen som en åpen rettsstat.

BEGRUNNELSEN for å åpne saken om ulykken, der store deler av den polske eliten døde, er spekulasjoner om at det skal ha vært en eksplosjon ombord i flyet før det styrtet. Det ble antydet av forsvarsminister Antoni Macierewicz, da han omkranset av etterkommere etter de døde, annonserte gjenåpningen av saken sist torsdag. Men hva er det nye bevismaterialet som skal legges fram?

Ifølge blant annet The Guardian så er det laget flere videoer av tvilsom kvalitet og troverdighet, blant Kaczynskis fremste tilhengere, som skal vise at flyet eksploderte i lufta før det krasjet på sin vei fra Warszawa til Smolensk i Russland. En avis har til og med gravd fram en ekspert som sier at det ble brukt en maskin for å produsere tåke før flyet med president Lech styrtet.

DEN NYE granskingskommisjonen starter sitt arbeid i mars. Og allerede før den har startet arbeidet, er regjeringen klar på hva den vil finne.

- Putin er fullt ut ansvarlig for denne tragedien. Den var det første trinnet i den krigen som idag pågår øst i Europa, og som enda mer dramatisk nærmer seg EU og NATOs grenser, har forsvarsminister Macierewicz sagt i EU-parlamentet.

Med flystyrten tilbake på den politiske dagsorden styres Polen i større og større grad av Jaroslaw Kaczynskis personlige dagsorden. Den tidligere polske statsministeren Donald Tusk, som nå er en høyt respektert president i EUs råd, framstilles som en landssviker, som ikke sørget for en god nok planlegging av den fatale flyturen, og for at russerne har fått kludre med bevisene i saken. Det er tvillingbrorens krav om et svar og om hevn som kommer til syne, mener polske kritikere.

- Jaroslaw er farlig nå. Det ser ut som om han vil bruke minnet om broren, og han er veldig hevngjerrig. Han er farlig fordi han ikke er valgt til noen verv, men er til stede over alt i Polens politiske liv, og vi vet ikke hva som foregår i hodet hans, sier Kacek Kucharczyk, president ved Institutt for offentlige anliggender i Warzsawa, til The Guardian.

RUSSLAND og kommunisme var en besettelse for brødrene Kaczynski da de hadde rollene som president og statsminister i sin første periode ved makten. Grunnen til at Lech Kaczynski tok med seg rundt 100 mennesker fra Polens ypperste politiske elite til Solensk hadde også med Polens historisk vanskelige forhold til Russland å gjøre.

De skulle markere at det var 70 år siden Stalin massakrerte over 20 000 polske offiserer ved Katyn under 2. verdenskrig. De ble massakrert nettopp for at Stalin skulle knuse den polske eliten, etter at Hitler og Stalin delte Polen mellom seg i 1939. Kathyn har vært et åpent sår i forholdet mellom Russland og Polen siden da. Men for første gang skulle toppen av det offisielle Polen minnes sine falne landsmenn på russisk jord. Det var rammene da flyet styrtet.

Russland var imøtekommende i etterforskingen av ulykken. Både den russiske og den polske etterforskingen av ulykken konkluderer med at flyet landet i tåke som var tjukkere enn anbefalt. Og at det innleide mannskapet ikke hadde flydd sammen. Det ble dessuten rapportert at Lech Kaczynski da flyet skulle lande, insisterte på at landingen skulle gjennomføres, angivelig fordi han måtte rekke seremonien i Katyn.

DET ÅPNE såret Katyn skal nå åpnes med spett. Sånn er det i Kaczynskis tid.