Polens krimstjerne roser Nesbø og Fossum

Wroclaw i Polen har seks guidete turer i fotsporene til Krajewskis krimhelt.

BESTSELGER: Marek Krajewski har solgt 400 000 bøker i Polen. Romanene hans om Eberhard Mock er under oversettelse til 20 språk. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
BESTSELGER: Marek Krajewski har solgt 400 000 bøker i Polen. Romanene hans om Eberhard Mock er under oversettelse til 20 språk. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Det er ikke så lett å forestille seg at den særdeles velkledde, gråhårete mannen vi snakker med har spekulert ut de bestialske forbrytelsene som er utgangspunkt for romanene «Gjenferdene i Breslau» og «Pesten i Breslau» - begge oversatt til norsk.

Opprinnelig er han universitetsforeleser i sammenliknende språkkunnskap og antikkens kultur, med latin og gresk som spesialfelt.

- Jeg forsikrer at alle drapene er mine påfunn, sier han elskverdig og smiler.

Orgier og dekadanse
Krajewski har forlatt universitetet til fordel for blodige begivenheter og groteske ritualer, som etterforskes av bøkenes hovedfigur, kriminalassistent Eberhard Mock. Handlingen i den fem bind sterke serien er lagt til perioden før andre verdenskrig, da Wroclaw, som i dag er polsk, var tysk og het Breslau.

- Hva er spennende med denne epoken?

- Det var en urolig brytningstid som fascinerer meg. Framveksten av nazismen foregikk i denne perioden. Dessuten var det en storhetstid for dyrking av det okkulte og overnaturlige. Mye hemmelighetsfullt foregikk.

20-åra var de ville åra, fulle av dekadanse, orgier og hemmelige klubber og forbund. En atmosfære som passer perfekt for en kriminalforfatter.

Flere av de fæle drapene har sitt utspring i denne tendensen.

Raymond Chandler
- Hvilke tradisjoner har kriminallitteratur i Polen?

- Ikke så veldig rikholdige, ifølge Krajewski.

- En ny interesse for kriminalromanen har vokst fram etter at jernteppet falt i 1989, forteller han.

- Før den tid skulle litteraturen oppfylle en oppdragende rolle i samfunnet. Mye av det som ble tillatt utgitt, var ideologisk. Kriminallitteratur passet dårlig inn i dette bildet. Mine bøker ville aldri kommet ut. Men selv har jeg vært glad i krim siden jeg var barn.

- Hva leste du, siden det ikke fantes polske eksempler?

-Oversatt litteratur. Det man trodde var B-litteratur, ble ikke sensurert. Jeg leste for eksempel den fantastiske Raymond Chandler. Hans detektiv Philip Marlowe er det store forbildet for Eberhard Mock. Marlowe holdt til i det dekadente Los Angeles. Til tross for at han er omgitt av denne negative kulturen, blir han ikke selv ødelagt. Han har humoristisk sans og klarer å holde en viss distanse.

Pussede sko
- Har du noen fellestrekk med Eberhard Mock?

- Han er en pedant. Glad i god mat og drikke. Og alltid nøye med hvordan han kler seg. Han ville aldri gå ut på gata med skitne sko, sier Krajewski og kikker ned på sitt eget, skinnende fottøy.

- Bortsett fra Chandler, har du noen litterære forbilder?

- Jeg leser lite krim. Men jeg har stor sans for norske forfattere som Jo Nesbø og Karin Fossum. Begge er svært gode. Men når jeg selv skal bli inspirert, leser jeg klassikere, Dostojevskij, Proust, Mann. For å lære av de store mestrene. Nå har jeg begynt på en ny serie. Min neste roman starter og slutter i Oslo, med en polsk matematiker som får noe jeg har kalt for Hobelprisen.

- Vil folk som reiser til Wroclaw kunne kjenne seg igjen etter å ha lest dine bøker?

- Byen ble svært ødelagt under krigen. Men noe står igjen. Det blir faktisk arrangert ikke mindre enn seks guidede turer i Mocks kjølvann, Mocks vei til jobben, åstedene for drapene, og så videre. Det er bare å melde seg på.