KOMMENTARER

Polens populistiske reaksjon

Den populistiske reaksjonen kom for alvor til Europa for et år siden. Jaroslaw Kaczynskis triumf over den polske urbane eliten var varselet om hva som skulle komme.

SEREMONIELL: Polens sterke mann Jaroslaw Kaczynski legger ned krans ved monumentet for den polske paven, Johannes Paul II, 11. november i år.  Foto: EPA/STANISLAW ROZPEDZIK / NTB / Scanpix
SEREMONIELL: Polens sterke mann Jaroslaw Kaczynski legger ned krans ved monumentet for den polske paven, Johannes Paul II, 11. november i år.  Foto: EPA/STANISLAW ROZPEDZIK / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Karisma kommer i sine nasjonale forkledninger. Polens sterke mann Jaroslaw Kaczynski (67) er ikke i nærheten av å funkle som en stjerne i Las Vegas, som en annen Donald Trump, med en kilo hårlakk i sveisen. Og han kan ikke slå seg ned med gutta på puben, og snakke om fotball, damer og det helvetes Brussel, slik kongen av brexit, Nigel Farage, kan.

Men Jaroslaw Kaczynski kan sitt folk, og framstår som den katolske alvorsmannen, en farsfigur som slåss for polske verdier, mot det urbane Warszawa og det enda fjernere Brussel. Ifølge ham selv så leder han det han ynder å kalle en «kulturell kontrarevolusjon». For et år siden vant hans parti, Lov og rettferdighetspartiet, det polske parlamentsvalget med 37,6 prosent av stemmene og mer enn 50 prosent av representantene. Tidligere i fjor ble partiets kandidat Andrzej Duda valgt til president. Med president, statsminister Beata Szydlo, og parlamentet i lomma, kunne den gjenlevende tvillingbroren Kaczynski styre Polen uten selv å synes så mye.

Det har han gjort med suksess. Etter et drøyt år med all makt ligger partiet fortsatt høyt på meningsmålingene. Slik sett var Kaczynskis triumf i fjor høst varselet om det som skulle komme, med brexit i Storbritannia og Donald Trump i USA. Kaczynski utfordret elitene med et program for katolske verdier, og satsing på polsk nasjonalisme, militant antikommunisme og familien. For ett år siden frontet Kaczynski populismen som eksploderte i 2016.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer