Politi og røveri

«Tyvene» er både en nokså tradisjonell politifilm og en film om mange slags forhold mellom mennesker. En grei, men merkelig temperaturløs affære.

Dette til tross for Catherine Deneuve og Daniel Auteuil som henholdsvis mystisk filosofiprofessor og etterforsker med anstrengte familieforhold.

Det starter bokstavelig talt med et skrik i natta. Skriket vekker opp et barn, som forstår at hans far er død. Dels i tilbakeblikk og fra forskjellige vinkler får vi så rullet opp historien om faren, en mann med lysskye aktiviteter på tapetet. Auteuil spiller hans bror, lovens håndhever.

Deneuve entrer scenen som lesbisk filosof med et forhold til et ustabilt pikebarn (Laurence Ctte), som også politimannen roter seg bort i. Hun blir en slags katalysator mellom loven og de lovløse, mellom forskjellige mennesker med divergerende interesser i en kriminalfilm og et persondrama.

Håndfaste tyver dukker opp en masse, men filmens tittel henspiller vel også på annet tyveri - av liv og muligheter? Dette er muligens utrolig dypt. Dessverre også temmelig fort glemt. I alle fall er det veldig fransk.