DEBATT

Rasisme i Norge:

Politi ut mot Bastholm

Jeg skriver dette innlegget fordi jeg, som patruljerende politibetjent i Oslo sentrum, er skremt av MDG-leder Une Bastholms uttalelser.

«SKREMT»: Kronikkforfatteren mener MDG-politikeren Une Bastholms uttalelser til Dagbladet ikke gir et riktig inntrykk av hvordan politiet i Oslo jobber. Her politi ved Jernbanetorget ved en tidligere anledning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
«SKREMT»: Kronikkforfatteren mener MDG-politikeren Une Bastholms uttalelser til Dagbladet ikke gir et riktig inntrykk av hvordan politiet i Oslo jobber. Her politi ved Jernbanetorget ved en tidligere anledning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Onsdag 3. juni ble MDG-leder, Une Bastholm, intervjuet i artikkelen «Skremt av Erna». Saken handlet i hovedsak om Bastholms reaksjon på Solbergs uttalelser i forbindelse med politivolden i USA.

Jeg skriver dette innlegget fordi jeg, som patruljerende politibetjent i Oslo sentrum, er skremt av Bastholms uttalelser.

I intervjuet sier Bastholm blant annet at «også i Norge har vi en diskusjon om etnisk profilering i politiets arbeid. Er det greit å stoppe folk som er mørke i huden langs Akerselva i Oslo og be dem om å legitimere seg oftere enn man ber folk som er hvite i huden om det samme?» spør Bastholm retorisk.

DEMONSTRASJON: En av demonstrantene forteller åpenhjertig hva han tenker om dagens demonstrasjon. Reporter: Øystein Sæthre Video: Bjørn Langsem Vis mer

Journalisten følger opp ved å spørre om politiet bør stanse to eldre kvinner like ofte som to unge menn med afrikansk bakgrunn dersom politiet er på jakt etter narkotikaselgere.

Bastholm svarer:

- Ja, jeg mener det. Ber du unge norsk-afrikanere om å legitimere seg oftere, skaper du første- og annenrangsborgere og mistenkeliggjør en minoritets- befolkning på grunn av sin bakgrunn. De skal også kunne bruke byen fritt uten dis- kriminering. Vi kan ikke tillate oss å forskjellsbehandle basert på hudfarge, det er jo heller ikke hensiktsmessig for politiet, som selv jobber mye for å ha bred tillit.

Bastholms budskap i svaret på dette spørsmålet har min uforbeholdne fulle støtte.

Politiet skal ikke diskriminere eller forskjellsbehandle basert på hudfarge eller mistenkeliggjøre en minoritetsbefolkning på grunn av deres bakgrunn. Selvsagt skal alle kunne bruke byen fritt så lenge samfunnets spilleregler følges.

Problemet er at eksempelet som Bastholm tar utgangspunkt i, hennes retoriske spørsmål om det er greit å stoppe folk som er mørke i huden langs Akerselva og avkreve at de legitimerer seg oftere enn folk som er hvite, ikke gir et riktig inntrykk av hvordan politiet i Oslo jobber.

Jeg påstår ikke at dette aldri har skjedd. Jeg kan selvsagt heller ikke gi noen garanti for at det ikke finnes enkeltstående tilfeller av at dette skjer i dag.

Jeg har imidlertid, i løpet av de seks årene jeg har jobbet som politibetjent ved patruljeseksjonen i Oslo sentrum, aldri selv har sett eller hørt om tilfeller av at politiet forlanger fremvisning av legitimasjon vilkårlig og uten foranledning som kan gi saklig grunnlag for slikt. Selv ikke når politiet «er på jakt etter narkotikaselgere».

Slik jobber vi ikke.

Bastholms utspill er problematisk fordi det gir inntrykk av at dette er en etablert og utstrakt praksis, noe som i så fall ville vært et åpenbart tegn på at norsk politi er preget av omfattende institusjonell og strukturell rasisme.

Dette er en virkelighetsbeskrivelse jeg på ingen måte kjenner meg igjen i.

DEMONSTRASJON: Demonstranter forteller hvorfor de deltar i dagens demonstrasjon. Reporter: Øystein Sæthre Video: Bjørn Langsem Vis mer

Rasisme eksisterer i Norge i dag. Daglig opplever minoriteter å få sin identitet redusert til negative karaktertrekk for gruppen de tilhører. Personlig syns jeg rasisme er noe av det styggeste, feigeste og mest provoserende jeg vet om.

Ideen om at det finnes ulike raser eller etniske grupper som har ulike egenskaper som legitimerer negativ forskjellsbehandling har ingen plass i samfunnet vårt.

Rasisme er et alvorlig problem for dem som rammes av det, og skal tas på største alvor.

Jeg finner det derfor dypt forstyrrende at en av landets topp-politikere fremsetter slike påstander forkledd som et etablert faktum.

Dette vanner ut rasisme-begrepet og tar bort fokus fra de som faktisk opplever rasisme.

Reell rasisme, inkludert den som fremsettes av offentlige tjenestepersoner.

Rasistisk motiverte handlinger eller ytringer begått av politifolk skal og bør slås hardt og nådeløst ned på, slik adferd er uakseptabel.

Bildet Bastholm maler av en politietat som systematisk diskriminerer og forskjellsbehandler basert på hudfarge stemmer imidlertid ikke. Dette er, etter min mening, i beste fall et tegn på manglende innsikt og kunnskap om politiets faktiske arbeidsmetodikk og opptreden i offentlig rom.

I verste fall er dette et retorisk grep som bevisst benyttes i en anspent tid for å skape et bilde som ikke eksisterer for å slå politisk mynt på det. Jeg velger å tro at det første er tilfelle.

Uansett er det en fornærmelse mot alle mine dyktige og engasjerte kollegaer som utrettelig og samvittighetsfullt står på hver dag i en tidvis krevende og farlig jobb i et forsøk på å gjøre hovedstaden litt tryggere for alle, uavhengig av om du heter Ola eller Abdiqadir.

Resultatet av at slike påstander igjen og igjen får stå uimotsagt fører til at de blir etablerte sannheter som mange aksepterer som virkeligheten.

Dette bidrar til å svekke befolkningens tillit til politiet og videre til ytterligere fiendtlig innstilling til politiet i miljøer hvor vi har mer enn nok utfordringer med dialogen fra før.

DEMONSTRASJON: Flere tusen har møtt opp for å demonstrere etter drapet på George Floyd. Video: Øistein Monsen Vis mer

Dette kan i ytterste konsekvens føre til at politiets møter med disse miljøene raskere og oftere eskalerer til unødvendig anspente og farlige konfliktsituasjoner.

Med den eksplosive situasjonen vi i disse dager ser bilder av fra USA og nå også stadig nærmere oss i Europa, syns jeg det er ekstra forstyrrende at en partileder nører opp under den allerede betente situasjonen mellom politiet og befolkningsgruppen i samfunnet som fra før har lavest tillit til politiet.

Bastholm har rett i at politiet jobber mye for å ha en bred tillit hos befolkningen.

Kommentarer og kunnskapsløse påstander som her fremmes, bidrar på feilaktig grunnlag til å pulverisere dette arbeidet og polariserer og splitter i en allerede utfordrende situasjon.

Dersom Bastholm ønsker en bredere innsikt i hvordan politiet ved patruljeseksjonen i Oslo arbeider med å blant annet «jakte på narkotikaselgere» eller kontrollere personer med med opprinnelse fra alle verdenshjørner, ønsker jeg henne oppriktig hjertelig velkommen til å bli med meg på patrulje i sentrum.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer