Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Politianmelder TV-spill

Det voldelige TV-spillet «Grand Theft Auto 3» blir i dag anmeldt til politiet for sitt ekstreme innhold. Det er første gang i Norge at et TV-spill blir voldsanmeldt. Og politiet må teste ut markedets mest blodige spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldsspillet «Grand Theft Auto 3» har satt sinnene i kok hos Barneombudet, Forbrukerrådet og Barne- og familiedepartementet. I dag havner et eksemplar av spillet og en politianmeldelse mot den danskeide spillimportøren KE Media i postkassa hos Oslo politidistrikt. Avsender: Barneombudet og Forbrukerrådet.

Og ifølge Statens filmtilsyn har dette aldri tidligere skjedd her i landet.

«Grand Theft Auto 3» er solgt i nærmere 25 000 eksemplarer, noe som er uvanlig høyt i Norge. Den ekstra medieoppmerksomheten den siste tida har alene ført til om lag 10 000 solgte eksemplarer, tror Norske TV-spillimportørers forening.
- Men det vil skade KE Media på lang sikt. Det er på tide å lære importøren at ikke all PR nødvendigvis er god PR, mener Knut Haanes, som er rystet over «Grand Theft Auto 3».

Blir kvalm

- Vår juridiske avdeling har vurdert spillet nøye, og funnet at det klart strider mot straffelovens bestemmelser mot utilbørlig bruk av grove voldsskildringer i film, video eller liknende, sier avdelingsdirektør Tom Bolstad i Forbrukerrådet til Dagbladet.

- Voksne mennesker blir kvalme av å spille dette spillet. Hva gjør det ikke da med barn og unge? spør Bolstad.

I går var han sammen med fungerende barneombud Knut Haanes hos barne- og familieminister Laila Dåvøy for å informere henne om anmeldelsen.

Dåvøy har tidligere reagert kraftig på det voldelige spillet, som har en anbefalt 18-årsgrense.

- Spillet passer ikke engang for voksne, og manglende lovverk fører til at forhandlerne fritt kan selge til småbarn dersom de ønsker det, sier Knut Haanes, som mener at dersom ikke dette spillet er ulovlig, må regelverket endres. Også oppfølgerspillet, «State of Emergency», som snart lanseres i Norge er omfattet av anmeldelsen.

Rått og umotivert

Dagbladet kjenner til at barn ned i tiårsalderen bruker fritida på det ekstremt voldelige spillet «GTA3» , som i dag kan spilles på PlayStation2, men som i mars også blir å få kjøpt som PC-spill.

- Det er viktig for foreldre å se at to så sterke instanser går sammen om denne anmeldelsen. Jeg håper foreldre er så fornuftige at de ikke lar barna spille dette spillet, når de blir fortalt hva det inneholder, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

- I dette spillet legges det opp til en helt spesielt rå og umotivert vold ved at en rad tilfeldige forbipasserende slås ned med et balltre og sparkes til blods. Blodet flyter i det hele tatt i dette spillet enten det dreier seg om slag og spark eller at tilfeldige mennesker skytes ned så blodet pumper ut i strie strømmer. Hele spillet er et grovt brudd på samfunnets verdinormer, mener Forbrukerrådet og Barneombudet.

Hele Norges coronakart