Politianmeldte avis etter konsertslakt

- Nærmest norgeshistorie, sier redaktør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er ikke uvanlig at band slaktes i avisa etter å ha avholdt konsert.

Det som derimot er en smule uvanlig, er at bandet slår tilbake med en egen anmeldelse - til politiet.Nettopp det skjedde da lokalavisa Troms Folkeblad skrev en ufordelaktig anmeldelse etter bandet ZoCloz\' konsert på utestedet Kaffen Klar på Finnsnes i Midt-Troms lørdag.

- Ren sjikane

- Akkurat i det jeg har begynt å få litt fot og komme i stemning ødelegges det hele av et langt Hendrix-gjesp, det hjelper ikke at Steffensen spiller gitar med tennene når det ellers ser ut som om han spiller i et bulgarsk danseband. På slutten av låt fire angrer jeg på at jeg takket nei til den konjakken jeg ble tilbudt tidligere på kvelden, skriver anmelderen Eirik Dahl, og avslutter anmeldelsen med terningkast tre og følgende punchline:

- En times tid ut i konserten må jeg bare konstatere at håpet ligger hos ungdommen.

Bandleder Steinar Steffensen tok ikke lett på kritikken, og leverte derfor sammen med resten av bandet inn både en klage til Pressens faglige utvalg (PFU) og en politianmeldelse for ærekrenkelse.

- Dette er det verste jeg har opplevd gjennom over 40 år som musiker, og jeg regner det som ren sjikane og trakassering, både av meg og mine bandmedlemmer, sier bandleder Steffensen til Folkebladet.

- Nådeløs uavhengighet

ANMELDTE ANMELDER: Rockebandet ZoCloz fant seg ikke i negativ omtale etter lørdagens konsert, og har anmeldt lokalavisa Troms Folkeblad til både politiet og PFU. Foto: TORGEIR BRAATHEN, NORDLYS
ANMELDTE ANMELDER: Rockebandet ZoCloz fant seg ikke i negativ omtale etter lørdagens konsert, og har anmeldt lokalavisa Troms Folkeblad til både politiet og PFU. Foto: TORGEIR BRAATHEN, NORDLYS Vis mer

- Dette er såvidt jeg vet første gangen en anmeldelse er politianmeldt, men det har hendt at vi har fått både restaurant- og musikkanmeldelser inn for PFU. Det skal være en eksepsjonelt god klage dersom den skal nå lenger enn forenklet administrativ behandling, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til Dagbladet.no.

- Noe av poenget med en anmeldelse er den nådeløse ærlighet hvilket enhver som utsetter seg for det må finne seg i. Saklighet, omtanke og balanse er relativt sentrale elementer i journalistikken - men ikke i anmelderiet med sin brutale, nådeløse uavhengighet. De som stiller seg på en scene i Norge - der anmelderne kanskje er hakket for positive - og ønsker publikums gunst, må også tåle å høre det dersom de ikke gjør en god jobb, sier Kokkvold.

Sendt til vurdering

Lensmann Arnold Nilsen ved Lenvik lensmannskontor kan bekrefte at de mottok anmeldelsen av Troms Folkeblad i går.

- På generelt grunnlag kan jeg si at politiet i Norge i svært liten grad etterforsker påstander om ærekrenkelse. Det normale er at de som føler seg berørt går til sivilt søksmål mot den de mener har ærekrenket dem. Når det gjelder denne konkrete saken, har vi sendt den videre til påtalemessig vurdering, sier Nilsen til Dagbladet.no.

- Fyllevrøvl

Bandleder Steffensen vet ikke om han vil gå så langt som sivilt søksmål, men har ikke tenkt å gi seg med saken.

Det er spesielt anmelderens inntak av alkohol under konserten som plager ham. I anmeldelsen kan man lese blant annet «er det bare øl nummer to som gjør at det begynner å låte en smule bedre» og at en solid whisky gjør det tålbart å høre Creedence.

Politianmeldte avis etter konsertslakt

- Jeg finner meg ikke i sånt fyllevrøvl, det går langt under det jeg kan akseptere. Vi skal ha enten en beklagelse eller så går videre med saken på et eller annet vis, sier Steffensen til Dagbladet.no.

Bandet ZoCloz har mange konserter foran seg på Nord-Norge-turneen. Kanskje vil denne saken i lengden bare ha et positivt utfall for oppmøtet?

- Det vil jeg ikke svare på, sier Steffensen.

Ikke engstelig

Sjefredaktør Steinulf Henriksen i Troms Folkeblad er ikke engstelig for utfallet av verken PFU-klagen eller politianmeldelsen.

- Det er vel nærmest norgeshistorie, det her. Det er veldig spesielt av bandet å gå til dette skrittet, og jeg kan aldri drømme om at PFU tar tak i saken. Til det er terskelen for høy. Og såvidt meg bekjent er det heller ikke noen straffbare elementer i konsertanmeldelsen, så politianmeldelsen tar jeg med stor ro, sier Henriksen til Dagbladet.no.

- Prøver å være positive

Redaktøren har selv bakgrunn fra VG, og har erfart at det er større aksept for «slakt» i riksdekkende aviser enn i lokalpressen.

- Vi har den siste tida hatt tre sider om ZoCloz, med et portrettintervju, en plateanmeldelse til en treer og konsertanmeldelsen til en treer. Vi kaller ikke dette direkte slakt, men jeg har forståelse for at dette føles tøft for bandet. I 99 prosent av tida prøver vi å være positive, spesielt mot lokale krefter som prøver å bygge opp noe, sier Henriksen, som også kan fortelle at reaksjonene ikke har latt vente på seg.- Vi har fått inn brev til baksida der lesere mener vi både har tatt for hardt i og lagt lista for høyt.

Vepsebol

Dagbladets musikkansvarlig Sven Ove Bakke jobbet lenge i lokalavis før han meldte overgang til hovedstadspressen.

- Jeg har selv erfart å slakte lokale band i lokalavis, og det er som å slå på et vepsebol med en trommestikke. Det er ofte så små forhold og så tett mellom de som spiller og de som skal mene noe om det, at selv en treer-anmeldelse som i dette tilfellet oppleves som å rive ned livsverket, sier Bakke i Dagbladet til Dagbladet.no.

- Hvorvidt dette var en velskrevet slakt eller ikke kan man diskutere, men den har underholdende gonzo-elementer og gir en levende beskrivelse av en gjennomsnittlig kveld på en liten pub på et lite sted. Been there, done that, sier Bakke.

STOR FRIHET: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier at anmeldere bør ha stor frihet i sitt virke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer