<strong>FEST OG FYLL:</strong> Russetiden er for de fleste synonymt med fest og fyll. Dette bildet er fra Tryvann i 2009. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FEST OG FYLL: Russetiden er for de fleste synonymt med fest og fyll. Dette bildet er fra Tryvann i 2009. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Politiet: - Det er en livsfarlig cocktail

Bekymra for retningen russekulturen har tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russen er for lengst inne i årets feiring preget av russeknuter, musikk, fest og fyll.

- Russelåtene er bare en del av det, og det er ikke sangtekstene alene som bekymrer meg, sier avsnittsleder ved Avsnitt for seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt, Kari Janne Lid, til Dagbladet.

Flere av årets russelåter har vakt oppsikt for sine grove tekster, og Dagbladets kommentator Sigrid Hvidsten omtalte denne flere av de mest populære låtene som «så å si oppskrifter på date rape».

- Ukultur Lid ønsker ikke å være noe moralpoliti, men er svært bekymra for retningen russekulturen har tatt.

- Det er en massesuggesjon. En seksualisert kultur, et voldsomt fokus på utagerende seksualitet, russeknuter og et press særlig på jentene, som kombinert med alkohol blir en livsfarlig cocktail, sier hun.

Lid mener det er på høy tid at russen tar et oppgjør med ukulturen, og snakker om en seksualkultur hun mener framstår som ganske grenseløs.  

- Det å være innafor innebærer å gå langt utover grensene som er helsemessig bra og mentalt greit å leve med i etterkant. Slik det er nå ser jeg ikke hvordan man skal kunne forhindre at det skjer seksuelle overgrep i denne settingen, sier avsnittslederen.  

Ifølge henne er det kun russen selv som kan ta et oppgjør med grenseløsheten som fører til katastrofer for enkeltpersoner.

Siden russetida starta har flere voldtekter blitt anmeldt i forbindelse med russefeiring. Siste helga i april ble ei russejente voldtatt på russetreffet på Fredriksten festning i Halden, og natt til 1. mai skjedde det samme på russetreffet på Tryvann i Oslo, og i Tønsberg.  

- Det er verst for den som utsettes for overgrepet, men det er nok heller ikke en god opplevelse å våkne opp som voldtektsmann, sier Lid.

- Skammer meg Russepresident ved Bergaland videregående i Stavanger, Kristoffer A. A. Sørensen, skriver blant annet følgende i en kronikk i går:

- At min generasjon pisser på likestillingsarbeidet gjennom å betale artister for å lage sanger som nærmest promoterer voldtekt får meg til å skamme meg. 

Han stiller seg også spørsmålet om voldtektene som skjer på landets russetreff kommer av for dårlig sikkerhet fra arrangørene eller av dårlige holdninger til kvinner, sex og samtykke blant russen.

- Forferdelig galt fatt Trine Rjukan har vært bistandsadvokat i flere voldtektssaker. Hun mener det er både opprørende og sjokkerende å lese tekstene i noen av årets russelåter.

<strong>KRITISK:</strong> Avsnittsleder ved Oslo politidistrikt, Kari Janne Lid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
KRITISK: Avsnittsleder ved Oslo politidistrikt, Kari Janne Lid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

- Det er åpenbart for meg at slike tekster kan være med på å skape ofre i overgrepssaker. Jeg mener også at det i dem ligger en oppfordring til voldtekt, sier Rjukan til Dagbladet.

Ifølge henne skal man ikke undervurdere effekten i at mange feststemte russ i alkoholrus fyrer hverandre opp med slike sanger, og at veien fra ord til handling kanskje ikke er så lang.

- Disse tekstene legger for dagen et kvinnesyn som tilhører en helt annen tid. At noen kan produsere slike tekster er hårreisende, og at man ønsker å ta disse ordene i sin munn vitner om at det er noe som er forferdelig galt fatt i samfunnet vårt, avslutter Rjukan.

- Setter det på spissen TIX - alias Andreas Haukeland - har produsert noen av låtene det vises til i Sigrid Hvidstens kommentar. Sammen med den anonyme tekstforfatteren «The Pøssy Project» står han bak flere av de mest populære russelåtene i år, deriblant «Habbo Club 2015» med tekstlinjer som «kom bli med ned på kne lille luremus/Tar deg med til et fullstappa horehus» og «Sjeiken» der det rappes at «I kveld er det lov å være hore/Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet».

Haukeland synes det er drøyt å dra paralleller mellom det han kaller en humoristisk sangtekst og en voldtekt.  

- Ærlig talt , det er en dum russelåt som barnslige gutter har satt sammen på gutterommet. Det er ikke en trussel mot likestillingen og ikke en oppfordring til voldtekt. De fleste i målgruppen klarer nok å ta dette med en klype salt, sier Haukeland til Dagbladet.

Ifølge ham latterliggjør sangtekstene holdninger mange har til sex.  

- Det er mange artister som synger om sex og alkohol, og det eneste disse låtene gjør er å sette det litt på spissen, understreker produsenten.

<strong>OPPRØRT:</strong> Advokat Trine Rjukan. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
OPPRØRT: Advokat Trine Rjukan. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer