Politiet bør beklage

DEMONSTRASJONER: Saken om Gazademonstrasjonene 8. og 10. januar er nå i ferd med å bli avsluttet. Kun 10 av til sammen 194 innbrakte risikerer straff. Til tross for tallenes tydelige tale nekter politiet fortsatt å innrømme at de har gjort feil i saken. 10. januar demonstrerte jeg til støtte for palestinerne. Da demonstrasjonen begynte å ebbe ut og jeg bestemte meg for å dra hjem, slo plutselig politiet en jernring rundt oss. Jeg befant meg inni. Etter at de hadde sperret av området ropte de fra et helikopter at dette nå var en ulovlig demonstrasjon, og at de som ikke fjernet seg ville bli arrestert. Men det gikk ikke lenger an å fjerne seg.

De som prøvde å forlate området, eller i det hele tatt stilte et spørsmål, ble sprayet med tåregass. Vi ble satt uten vann og brød i 8 timer, og ble sluppet ut i Oslo sentrum klokka halv to om natta. Samtidig som jeg satt 8 timer i en buss sammen med de andre lovlige demonstrantene, fløy voldelige demonstranter rundt i Oslos gater og tente på Frimurernes juletrefest og McDonalds restauranter. Politiet kunne muligens ha forhindret dette, men de var for opptatt med å passe på meg og de andre 162 ungdommene som ikke hadde gjort noe galt.

Etterpå har politiet fått lov til å fortelle hva som skjedde: Det var ungdom som aldri var opptatt av Gaza! Det var innvandrere med kriminelt rulleblad som bare var ute etter bråk! Om jeg ikke mistet respekten for politiet da jeg satt bundet 8 timer på buss uten rettigheter og uten å ha gjort noe galt, mistet jeg i alle fall respekten for dem når de dekket over sine egne feil ved å skylde på innvandrere. Og når vi i disse dager får høre at bare 10 av de 194 innbrakte risikerer straff, innrømmes det fortsatt ikke at det var fordi politiet innbrakte uskyldige mennesker.

Politiet har hatt mange anledninger til å be om unnskyldning, men de har valgt å tviholde på sin egen ufeilbarlighet, på bekostning av min og de andre lovlige demonstrantenes tillit.