Tore Sandberg:

- Politiet bør unnskylde seg

Politiet får kraftig kritikk for å ha medvirket i en video-parodi der de harselerer med et av norgeshistoriens største justismord.

KRITIKK: Politiet får kritikk etter denne videoen hvor de rapper til låten "Bangshot" i 2017. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et 40 sekunder langt klipp fra en videregående skole i Skien går nå viralt på det sosiale mediet Twitter.

Klippet viser en musikkvideoparodi på raplåta «Bængshot» fra 2017, framført av uniformert politi.

Flere har reagert på det de mener er et drøyt tekstinnhold i parodien.

Videoklippet ble først omtalt i Subjekt.

BØR UNNSKYLDE: Privatetterforsker Tore Sandberg mener politiet burde beklage å ha harselert med justismordet på Fritz Moen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BØR UNNSKYLDE: Privatetterforsker Tore Sandberg mener politiet burde beklage å ha harselert med justismordet på Fritz Moen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Harselerer med justismord

«Mugshot mafakka, erru hypp på å bli cuffa eller? Slåss på byen da, bror. Mugshot mafakka, erru hypp på å bli twittra eller? Piss på butikken da, bror», lyder blant annet den parodiske teksten i videoen.

Men det er spesielt neste del av teksten som har fått enkelte til å reagere:

«Mugshot mafakka, erru hypp på justismord, eller? Så vær uheldig da, Fritz Moen».

BLE FRIFUNNET: Her ble Fritz Moen ble frikjent for drapet på Sigrid Heggheim, som han hadde sittet over 18 år i fengsel for. Her sammen med Tore Sandberg (t.v.) og John Christian Elden i Borgarting lagmannsrett tilbake i 2004. Et år etter sin død, i 2006, ble han også frifunnet for drapet på Torunn Finstad. Foto: Heiko Junge / NTB
BLE FRIFUNNET: Her ble Fritz Moen ble frikjent for drapet på Sigrid Heggheim, som han hadde sittet over 18 år i fengsel for. Her sammen med Tore Sandberg (t.v.) og John Christian Elden i Borgarting lagmannsrett tilbake i 2004. Et år etter sin død, i 2006, ble han også frifunnet for drapet på Torunn Finstad. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Til opplysning var den delvis funksjonsnedsatte Fritz Moen offer for et av de verste justismordene i norsk historie.

Moen sonet 18 og et halvt år i fengsel for to drap han seinere ble frifunnet for. I 2004 ble han frikjent for drapet på Sigrid Heggheim, men var fortsatt tiltalt for drapet på Torunn Finstad da han døde i 2005. Moen ble helt frifunnet ett år etter sin død.

- Bør få konsekvenser

Privatetterforsker Tore Sandberg jobbet tett med advokat John Christian Elden i en årrekke for å frifinne Fritz Moen.

Etter å ha sett videoen, mener han at politiet bør unnskylde sin involvering i låta som spøker med justismordet:

- Jeg synes det er ganske umusikalsk fra politiet å spøke på denne måten med justismord, uansett om dette er elevlaget, eller hvor mye politiet har medvirket på teksten, sier til Dagbladet.

Han sier videre:

- Jeg synes de burde beklage at de var med på noe sånt, og at det bør ha en konsekvens for hva politiet vil være med på framover.

Som Sandberg nevner var innholdet i videoen laget av elever, men framført av faktiske politifolk.

Les svaret fra politiet lenger ned i saken

BØR UNNSKYLDE: Privatetterforsker Tore Sandberg mener politiet burde beklage å ha harselert med justismordet på Fritz Moen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BØR UNNSKYLDE: Privatetterforsker Tore Sandberg mener politiet burde beklage å ha harselert med justismordet på Fritz Moen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ment til internt bruk

Videoen ble skapt av elever ved Hjalmar Johansen videregående skole i Skien i 2017, som en del av et undervisningsopplegg i samarbeid med politiet.

- Politiet og medieelevene har hatt et samarbeid over mange år, hvor de har vært med elevene for å bygge relasjoner og styrke kontakten med politiet, sier rektor Trond Gausnes til Dagbladet.

Videre sier han at det ble tatt en vurdering på at akkurat denne videoen bare skulle brukes internt, og ikke legges ut på skolens YouTube-kanal, slik de har gjort med andre videoer der politiet medvirker.

- Den er brukt internt i noen anledninger i opplæringa for å drøfte etiske problemstillinger - hva ser dere her, hvordan oppfatter dere det - at de kommer med refleksjoner om hva som er greit å tulle med, forklarer Gausnes.

VITNET: Kate Moss vitnet i rettssaken mellom Johnny Depp og Amber Heard. Video: Reuters Vis mer

- De beste intensjoner

Politistasjonssjef i Telemark, Dag Størksen, har blitt forelagt kritikken som framkommer i saken.

Han forteller til Dagbladet at videoen ble laget før hans tid som politistasjonssjef, men at han har kjennskap til situasjonen.

- Det er helt klart at vi ikke ville vært med på noe sånt i dag. Det er tilbake i tid, og med etterpåklokskapens briller på, så var denne videoen uheldig med tanke på politiets medvirkning i innholdet, forteller Størksen.

Størksen sier at videoen i sin tid ble laget nettopp for å belyse problematisk innhold, men at han forstår hvorfor den nå framstår som problematisk i seg selv:

- Denne videoen ble laget med de beste intensjoner - nettopp med det formål å skape en diskusjon rundt ytringsfrihet og etiske prinsipper, forteller Størksen.

- Tanken var å produsere en video og diskutere innholdet i kjølvannet av produksjonen. Det er klart at når en sånn video sees ute av kontekst, så kommer det galt ut, forklarer han videre.

Størksen framholder at politiet i dag har en ny bevissthet på hva slags innhold de medvirker i, og sier at målsettingen er at alt skal tåle dagens lys:

- Vi skal ikke frita oss fra noe ansvar. Det er en grense for hva vi skal være med på, og vi må også vurdere når det er riktig for politiet å sette den grensen.

- Sjokkert

En av de to artistene bak låta «Bængshot», Linda Vidala, sier hun også har reagert på innholdet i videoen:

- Jeg tenkte først at dette var ganske «cringe» av politiet, så ble jeg rett og slett litt sjokkert over det jeg så. Det gjør at jeg får en bismak i munnen og at synet mitt på politietaten ikke akkurat blir noe bedre enn det har vært fra før, sier Vidala til Dagbladet.

REAGERER: Artist Linda Vidala ble litt sjokkert da hun så den nye versjonen av «Bængshot» fremført av politiet. Foto: Gitte Johannessen / NTB
REAGERER: Artist Linda Vidala ble litt sjokkert da hun så den nye versjonen av «Bængshot» fremført av politiet. Foto: Gitte Johannessen / NTB Vis mer

Vidala sier hun ikke ønsker å rette noen kritikk mot elevene som har vært involvert i videoen, men synes det er merkelig at politiet har valgt å medvirke i innholdet:

- Jeg syns det generelt er veldig hyggelig når noen ønsker å gjøre coverlåter inspirert av låtene mine, og jeg er ikke ute etter å ta elevene som har vært involvert i dette prosjektet. Stiller likevel en del spørsmålstegn til politiets rolle i dette, sier Vidala.

Videre kan hun fortelle at hun har vært i kontakt med advokat for å oppklare eventuelle brudd på opphavsrett, men sier hun ikke vil gå videre med noen sak før hun er kjent med alle fakta i saken.

Hun opplyser til Dagbladet at hun også er i dialog med skolen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Adrian Eilertsen, kjent under artistnavnet King Skurk One, som også har medvirket på originalåta, men har ikke lyktes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer