Politiet bør ha betenkningstid før de dreper

Erfaringene tilsier at politiet faktisk skyter mindre nå enn før den midlertidige bevæpningen kom.

Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen
Illustrasjonsfoto: Christian Roth ChristensenVis mer
Meninger

Juriststudenten Jacob Danbolt Ajer skriver i Dagbladet 19. november at det å bevæpne politiet «gir en generell mulighet for tusenvis av politifolk til å drepe med et øyeblikks betenkningstid».

Han angriper også Politiets Fellesforbund fordi vi har vært negative til den foreslåtte ordningen der våpenet skulle være på den ene hofta og ammunisjonen på den andre. Han påstår at når forbundet «til og med mener at de få sekundene det tar å lade er for lang, viser det at de ønsker en mulighet til å skyte, og da i ytterste tilfelle drepe, nærmest på impuls.»

Vi vet ikke hvor Danbolt Ajer har erfaringer og informasjon fra, ettersom han tydeligvis mener at norsk bevæpnet politis hovedoppgave er å løpe rundt i gatene og «felle dødsdommer på impuls». Som han selv påpeker tidligere i innlegget, er norsk politi et av de best utdannede i verden. Vi har nå hatt et midlertidig bevæpnet politi i ca. ett år.

Erfaringene tilsier at politiet faktisk skyter mindre nå enn før den midlertidige bevæpningen kom.

Vi kan forsikre Danbolt Ajer om at hovedregelen, selv etter innføring av midlertidig bevæpning, er at politiet skal løse oppgavene med minst mulig bruk av makt. Det betyr å forsøke å løse situasjonen uten våpen. Hvis det ikke nytter, kan man true med våpenet. Deretter kan man skyte for å uskadeliggjøre noen.

Men selv om du later til å tro at de kriminelle stort sett venter til politiet får bestemt seg for hva de skal gjøre, har vi medlemmer som har motsatt erfaring: det finnes kriminelle miljøer i Norge som ikke tar betenkningstid.

Da må responstiden være lik null og våpenet på hofta - for å beskytte publikum effektivt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.