KADETTEN: Politiets tilstedeværelse på musikkfesten Kadetten i Sandvika er ulovlig, mener jusprofessor. Foto: Kadetten

- Politiet bryter loven

Politiet pågrep 128 personer med narkotika på festival. Men de brøt selv norsk lov ved å gjøre det, sier jusprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon


Tirsdag og onsdag ble totalt 128 eller personer pågrepet for bruk, besittelse og salg av narkotika under Kadetten-festivalen utenfor Oslo.

Festivalen har trukket rundt 10 000 personer, og ifølge Oddvar Solheim, som har vært ansvarlig for politiets beredskap under festivalen, var det onsdag 6-7 voldshendelser av mindre art inne på festivalområdet.

- Jeg har vært på mange arrangementer som politi og jeg har aldri møtt så mange hyggelige folk som sa at de satte pris på at politiet var til stede. Vi må passe på at ikke de få uheldige hendelsene ødelegger helhetsinntrykket av festivalen og ungdommene som var der, sier han til Dagbladet torsdag morgen.

Politiet bryter loven

Politiet opplyste i forkant om at de kom til å være til stede på festivalen, primært for å forebygge bruk og omsetning av narkotika.

- Både uniformert og sivilt politi og narkotikahunder vil patruljere området. I fjor gjorde vi flere beslag, skriver Oslo politidistrikt i innlegget.

POLITIET BRYTER LOVEN: Det påpeker jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen. Foto: UiB

Problemet er bare at politiets tilstedeværelse på festivalen bryter med norsk lov, mener Hans Fredrik Marthinussen, jusprofessor ved Universitetet i Bergen.

- Riksadvokaten har sagt at å undersøke noen etter bruk av narkotikahunder er å anse som ransaking, og da trenger de ransakingsgrunnlag. Det har ikke politiet her, sier han til Dagbladet.

Dette blir påpekt hver eneste sommer, forteller Marthinussen.

- De tror de forebygger, men det som derimot skjer er ikke at bruken går ned, men at de som har noe på seg kanskje tar alt med én gang når de ser politiet, eller at helt uskyldige mennesker blir stigmatisert foran venner, sier han, og viser til tall fra Australia, som viste at kun én av fire markeringer ledet til funn av narkotika.

- De utsetter folk for risiko, helt unødvendig, sier Marthinussen, som legger til at politiet også på prinsipielt grunnlag bør forholde seg til norsk lov.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få svar fra politiet om deres vurdering av praksisen, men de har ikke besvart våre spørsmål direkte.

- Vi jobber kriminalitetsforebyggende. Illegal rus er generelt en utfordring i målgruppen for konserten. Vi følger politilovens og straffeprosesslovens regler, skriver pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni T. Grøndal, i en e-post til Dagbladet onsdag kveld.

Fredag ettermiddag utdyper hun dette i en e-post der hun påpeker at politiet benytter seg av narkotikahunder der de mener de har grunn til å tro at de vil finne narkotika, eksempelvis på festivaler.

- Markering fra hund er å regne som skjellig grunn til mistanke.

- Politiet har viktigere ting å ta seg til

Leder i Unge Venstre, Sondre Hansmark, mener politiets ressursbruk på Kadetten tydelig viser behovet for en liberalisering av norsk ruspolitikk.

- Politiet har viktigere ting å ta seg til enn å møte opp på festival med narkohunder og gå etter småbrukere, sier han til Dagbladet.

VIL HA REGULERT SALG: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Foto: Unge Venstre

Han påpeker at politiet er nødt til å forholde seg til det lovverket som finnes i dag, og at politikerne har ansvar for den ruspolitikken som føres, som han mener bidrar til en mer risikofylt og uetisk bruk enn det som ville forekommet ved regulert salg.

- Det er verdens enkleste ting å stikke ut på gata og kjøpe narkotika i dag. Den som selger driter i om du er 13 eller 25 år, og mange presses til å kjøpe stadig sterkere rusmidler som de ikke vet hva inneholder, sier Hansmark.

- Er det ingenting som tyder på at bruken kan gå opp dersom det legaliseres?

- Det er ingen grunn til å tro at folk vil strømme til apotekene dersom salget reguleres. Det vil derimot skyve salget, og bruken, over i tryggere sammer, slik vi ser på Vinmonopolet.

Hansmark viser til Portugal, som i 2001 valgte å avkriminalisere bruk og bestittelse av narkotika, til stor suksess. I 2017 vedtok også flertallet i Stortinget en historisk omlegging av norsk narkotikapolitikk - bruk skal ikke lenger straffes, men behandles.

Men på legaliseringsfronten er det kun MDG og Venstre av moderpartiene som har gått inn for å utrede et statlig regulert narkotikasalg.

Avlyste konsert

Det er andre året festivalen arrangeres. Flesteparten av artistene er i hovedsak innen sjangrene urban og hiphop, og publikumet er relativt ungt. Rundt 10 000 publikummere var til stede tirsdag kveld, skriver NTB.

Det var stor forventning knyttet til den nå ganske veletablerte stjernen på raphimmelen, Cardi B, sin opptreden i Sandvika tirsdag.

- Så proft og bra gjennomført, så lite slinger i valsen, og likevel sitter jeg igjen med en følelse av at noe manglet. Er det greit å ønske seg enda litt mer rumpe, spør Dagbladets anmelder, og trillet terningkast fire.

Onsdag morgen ble det kjent at rapperen Asap Rocky ble pågrepet etter en konsert i Stockholm, mistenkt for grov vold. Artisten skulle etter planen spille på Kadetten-festivalen i samme kveld, men konserten ble avlyst bare timer før den skulle starte.

Tirsdag kveld hevdet også artisten Slim Jxmmi, halvparten av den Kadetten-aktuelle rap-duoen Rae Sremmurd, at han ble pågrepet på festivalen mens så en konsert, og advarte festivalgjengerne via sin Instagram-profil om at politiet var til stede i sivil.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med festivalarrangørene angående politiets tilstedeværelse.