Politiet dropper søksmål mot Samvirkelaget

- Vi har oppnådd det vi ville, sier fagforeningsleder.

(Dagbladet.no): Etter at bandet Samvirkelaget fjernet navnet til en politimann fra teksten til den omstridte låta «Stopp volden», har Politiets Fellesforbund i dag besluttet at det nå legger saken død.

Ifølge forbundsleder Arne Johannessen spiller det også inn at Spesialenheten for politisaker 4. mai henla saken mot de fire politimennene som har vært under etterforskning i Obiora-saken. Blant dem er mannen som ble navngitt i den første versjonen av Samvirkelagets låt, som går til hardt angrep på pågripelsen som førte til Eugene Ejike Obioras død i september i fjor og kunngjør at politimannen var ansvarlig.

- Både Samvirkelagets fjerning av navnet i sangteksten og Spesialenhetens klare konklusjon om henleggelse, gjør at det er naturlig for oss å sette punktum her, skriver Johannessen i en pressemelding i ettermiddag.

De involverte politimennene har selv vært med på å ta beslutningen.

Forbundet tapte i Trondheim tingrett i slutten av april, da det begjærte en midlertidig forføyning som skulle stoppe CD-utgivelsen og hindre låta i å bli framført offentlig. Retten kom fram til at politimannen ærekrenkes, men mente samtidig at forbud ville være i strid med ytringsfriheten.

Samvirkelaget har etter rettsbehandlingen gjort det klart at de heller ikke kommer til å ytre den aktuelle politimannens navn på konsertene sine, men fram til i dag har Politiets Fellesforbund likevel vurdert et søksmål for injurierende og ærekrenkende uttalelser. Det ble altså ikke utfallet.

- Dermed kan vi forhåpentligvis bruke resten av året på å spille konserter, framfor å forberede rettssaker. Det betyr at «Stopp volden» er en lovlig låt. Retten til å kritisere politiet og angripe politivold har kanskje blitt litt større. Det skal vi være fornøyd med, skriver  Aslak Borgersrud i Samvirkelaget på bandets hjemmesider.

Selve Obiora-saken ligger nå på Riksadvokatens bord. Instansen skal ta selvstendig stilling til om diskusjonen rundt pågripelsen skal havne i en rettssal.

FORNØYD: Kristin Jensen og resten av Samvirkelaget er glade for at Politiets Fellesforbund ikke går til søksmål. Foto: LARS MYHREN HOLAND
FORNØYD: Kristin Jensen og resten av Samvirkelaget er glade for at Politiets Fellesforbund ikke går til søksmål. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer