KJENT ANSIKT: Skuespilleren Matt LeBlanc, best kjent fra "Friends," er Top Gears ansikt utad. Men BBC sier at LeBlanc ikke var sammen med produksjonen da målingen ble gjort.
KJENT ANSIKT: Skuespilleren Matt LeBlanc, best kjent fra "Friends," er Top Gears ansikt utad. Men BBC sier at LeBlanc ikke var sammen med produksjonen da målingen ble gjort.Vis mer

Politiet etterforsker råkjøring under «Top Gear»-innspilling. Målt i 244 kilometer i timen

Skal ha råkjørt langs Atlanterhavsveien.

(Dagbladet): Det populære TV-programmet «Top Gear» gjør opptak i Norge.

Onsdag kveld ble det gjort fartsmålinger som indikerer at biler tilhørende produksjonen kjørte i over 200 kilometer i timen i Atlanterhavstunnelen og på Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal, melder TV 2.

En måling inne i tunnelen viser en hastighet på 244 kilometer i timen. Mens den andre målingen viser mellom 170 og 180 kilometer i timen på Atlanterhavsveien.

Begge målingene er gjort mens teamet bak tv-programmet gjorde opptak på stedet, ifølge TV2.

Meldte fra

Statens vegvesen hadde gitt Top Gear gitt tillatelse til å stenge av veien i perioder på visse strekninger. I tillegg hadde politiet gitt tillatelse til å overskride fartsgrensene i området.

«Top Gear» hadde fått tillatelse til å kjøre i maks 140 kilometer i timen av politiet. Nå er tillatelsen tilbakekalt, og saken etterforskes av politiet.

Det var Statens vegvesen i Møre og Romsdal som meldte fra til politiet om fartsmålingene. Vegvesenet overvåker trafikken gjennom såkalte induktive sløyfer, som er sensorer som ligger fast i veibanen.

- Vi har målt høy hastighet, og det var innenfor den perioden som veien var utlånt, sier avdelingsdirektør Ole Jan Tønnesen i Statens vegvesen til Dagbladet.

Samarbeider med politiet

BBC sier dette i en uttalelse:

- Det lokale politiet i Norge har tatt kontakt angående en påstått trafikkovertredelse som skal ha skjedd onsdag ettermiddag i Atlanterhavstunnelen. Siden «Top Gear» filmet på deler av veien i området den ettermiddagen, samarbeider vi fullt og helt med politiet i denne saken, sier Philip Fleming, Head of Communications, Global Brands and Content i BBC Worldwide.

- Hverken Matt LeBlanc eller Chris Harris var med produksjonen, eller i det området, i tiden da overtredelsen skal ha skjedd, heter det i uttalelsen.

Lånte ut

Tønnesen forteller at dette veinettet ofte blir lånt ut til filmproduksjoner eller reklameinnspillinger, for kortere perioder.

Vegvesenet lånte ut veien i Atlanterhavstunellen på vilkår av at «Top Gear» ikke brøt fartsgrensen i tunnelen, ifølge Tønnesen. Grensen her er 80 km i timen.

- Politiet har mulighet til å dispensere fra fartsgrensa, men vi vil ikke låne bort tunnelen for filming hvis man kjører for fort. Hvis det skjer noe, risikerer vi jo at tunnelen blir stengt i lenger tid, sier Tønnesen til Dagbladet.

- Hvor farlig er det å kjøre så fort i denne tunnelen?

- Tunnelen er bygd på sikker og god måte for å kjøre, men hvis man risikerer at det blir store skader i en tunnel vil den bli stengt i lang tid, sier Tønnesen.

Etterforskes

Politet bekrefter at de etterforsker saken.

- Fartsmålingene er gjort i perioden fra 19. til 22. juni 2017 og viser betydelige hastighetsovertredelser på over 200 km/t. Politiet har på denne bakgrunn iverksatt etterforskning, sier politiinspektør i Møre og Romsdal politidistrikt, Anne Berit Lian, i en pressemelding.

- Politimesteren i Møre og Romsdal ga «Top Gear» tillatelse til å gjennomføre filmopptak i Møre og Romsdal i perioden 21. til 24. juni 2017, herunder til å overskride stedlige fartsgrenser opp mot maksimalt 140 km/t på nærmere angitte strekninger, tidspunkter og vilkår, sier hun.

Vet ikke hvem som kjørte

Målingene er gjort på Atlanterhavsvegen på Eldhusøya, og i bunnen av Atlanterhavstunnelen.

Det er ennå ikke klart hvem som kjørte.

- Man kan på nåværende tidspunkt ikke slå fast hvem som står bak hastighetsoverskridelsene. Etterforskningen er innrettet mot å avdekke dette, sier Lian i pressemeldingen.

Politiet skal undersøke om råkjøringen har skjedd når veien har vært stengt og benyttet til filminnspilling.

«Top Gear» begynte innspillingen langs Atlanterhavsveien 20. juni.

ULYKKE: Den tidligere «Top Gear»-stjerna Richard Hammond krasjet stygt under et bilrace i Sveits, 10 juni. Dette videoklippet viser ulykken. Det var under innspillingen av The Grand Tour, sesong 2 at Hammond deltok i et bilrace. I den ene svingen suser han utfor veibanen. Årsaken er foreløpig ukjent. Video: Nature Pictures / Youtube / AP / Scanpix Vis mer