Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Politiet gjør for dårlig jobb i skattesaker, mener John Christian Elden

Det kreves et kobbel av gode hjelpere for å stå imot Staten, mener Nerdrum-venn Arne Hjeltnes.

RETTEN GJETTER: - Når forsvareren i rettssaker ber om bevis, svarer ofte retten med at «det trenger du ikke, for hvis det er tvil i saken vil vi jo frifinne, og det er politiets jobb å sørge for at det er bevis». Likevel ser vi ofte at domstolene dømmer selv om bevis mangler, sier advokat John Christian Elden i en kommentar til Dagbladets avsløringer om Nerdrum-dommen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RETTEN GJETTER: - Når forsvareren i rettssaker ber om bevis, svarer ofte retten med at «det trenger du ikke, for hvis det er tvil i saken vil vi jo frifinne, og det er politiets jobb å sørge for at det er bevis». Likevel ser vi ofte at domstolene dømmer selv om bevis mangler, sier advokat John Christian Elden i en kommentar til Dagbladets avsløringer om Nerdrum-dommen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Dagbladets avsløringer av at Odd Nerdrum har tjent mindre penger og betalt mer i skatt enn det lagmannsretten la til grunn da de i sommer dømte kunstmaleren til to år og ti måneders fengsel, har fått mange til å reagere i dag.

Den profilerte advokaten John Christian Elden mener politiet ofte gjør en dårlig jobb i skattesaker.

- De baserer seg på skattemyndighetenes undersøkelser uten å gjøre mye selv. Politiet har ikke ressurser til å ettergå disse sakene som kan være kompliserte og internasjonale, og da ofres rettssikkerheten i strafferetten, mener Elden.

Han sier retten ikke har hatt noen grunn til å se bort fra at faktum i Nerdrum-saken kunne være slik Dagbladet nå har funnet ut at de er.

- Likevel har retten sett bort fra det. Da har de ikke latt tvilen komme den tiltalte til gode, mener John Christian Elden.

Sterk motpart TV-programlederen Arne Hjeltnes er en venn av Odd Nerdrum og har selv ligget i en skattetvist med den norske staten, som han i 2009 vant etter en årelang kamp i flere rettsinstanser.

Uten selv å ha vurdert bevisene i Nerdrum-saken eller de nye dokumentene Dagbladet publiserer i dag, sier Hjeltnes at ingenting vil glede ham mer dersom det kan slås fast at maleren har rett.

- Det er veldig hyggelig dersom det kan bevises at Nerdrum har forsøkt å gjøre det riktige, og at han ikke er kriminell. I skattesaker er Staten en sterk motpart, og det kreves et kobbel av gode hjelpere for å stå imot. Odd Nerdrum har på sin side alltid vært bedre på å male malerier enn å holde styr på bilag, sier Hjeltnes.

DØMT TIL FENGSEL: Kunstmaler Odd Nerdrum i Borgarting lagmannsrett. Dagbladet kan i dag avsløre at kunstneren har tjent mindre og skattet mer enn det retten la til grunn. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
DØMT TIL FENGSEL: Kunstmaler Odd Nerdrum i Borgarting lagmannsrett. Dagbladet kan i dag avsløre at kunstneren har tjent mindre og skattet mer enn det retten la til grunn. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Han sier Dagbladets innsats for å bringe klarhet i saken mot Nerdrum er fortjenstefull.

- Men det er ikke bra dersom det må gravejournalister til for å få retten på sin side. Det er mange mindre skattesaker rundt omkring i landet som er svært avgjørende for den det gjelder, men som ikke har pressen til hjelp, sier Hjeltnes.

Gjetter når de skal dømme John Christian Elden mener Nerdrum-saken avdekker at norske domstoler nøyer seg med et ukomplett bevismateriale i straffesaker, fordi de uansett skal frifinne i tilfeller der det er den minste tvil.

- Når forsvareren i rettssaker ber om at bevis fremskaffes, svarer ofte retten med at «det trenger du ikke, for hvis det er tvil i saken vil vi jo frifinne, og det er politiets jobb å sørge for at det er bevis». Likevel ser vi ofte at domstolene likevel dømmer selv om bevis mangler, fordi de ikke tror at det er noe av interesse som ikke er lagt frem, sier Elden i dag.

- Mange dommer baserer seg på slike gjetninger, og da er det veldig prisverdig at Dagbadet setter et kritisk søkelys på politiets manglende etterforskning og domstolens sviktende bevisvurdering basert på gjetninger, sier Elden.

STERK MOTPART: TV-kjendis Arne Hjeltnes, som selv kjempet i mange år før han vant sin skattesak, sier Staten er en sterk motpart og at man er avhengig av et kobbel av gode hjelpere for ikke å bli overkjørt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STERK MOTPART: TV-kjendis Arne Hjeltnes, som selv kjempet i mange år før han vant sin skattesak, sier Staten er en sterk motpart og at man er avhengig av et kobbel av gode hjelpere for ikke å bli overkjørt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer