PROGRAMLEDER Matt Le Blanc kjent fra «Friends» er programleder i «Top Gear». Han var ikke til stede da BBC spilte inn serien i Norge, ifølge BBC. Foto: NTB Scanpix
PROGRAMLEDER Matt Le Blanc kjent fra «Friends» er programleder i «Top Gear». Han var ikke til stede da BBC spilte inn serien i Norge, ifølge BBC. Foto: NTB ScanpixVis mer

Politiet har ikke nok bevis til å felle «Top Gear»

Henlegger saken.

(Dagbladet): Det bekrefter politiinspektør Ove Brudevoll ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt overfor Dagbladet.

- Det er stor sannsynlighet for at det er sjåfører tilknyttet Top Gear som står bak hastighetsoverskridelsene. Saken er imidlertid henlagt og avsluttet fra vår side fordi vi ikke kan utelukke at det er andre som står bak, sier Brudevoll.

21. juni gjennomførte det populære TV-programmet «Top Gear» opptak i Norge langs Atlanterhavsveien og i Atlanterhavstunnelen. «Top Gear» hadde fått tillatelse til å kjøre i maks 140 kilometer i timen av politiet, men Statens vegvesen gjorde målinger på langt over 200 kilometer i timen.

Har ikke sjåførnavnet

Råkjøringen førte til at politiet initierte etterforskning av fartsovertredelsene, som skjedde i samme tidsrom som produksjonen gjorde opptak.

- Det har ikke latt seg gjøre å få full klarhet i tidsrommene tunnelen har vært stengt. Da har vi heller ikke klart å identifisere kjøretøy eller bilfører, noe som gjør at vi ikke har navnet på personen som kjørte for fort i det aktuelle tidsrommet, sier Brudevoll.

Til tross for at de måtte henlegge saken ser politiet alvorlig på hastighetene.

- Målingene til Statens vegvesen er i utgangspunktet ikke pålitelig nok til å kjøre straffesaker, men hastighetene var over 200 kilometer i timen. I en tunnel innebærer det særlig stort farepotensial, og fare for brann om det går galt. Jeg vil påpeke at vi har hatt et godt samarbeid med BBC i etterforskningen, sier politiinspektøren.

Hadde tillatelse

Som Dagbladet tidligere har omtalt stengte Vegvesenet enkeltstrekninger langs Atlanterhavsveien og Atlanterhavstunnelen på vilkår av at «Top Gear» ikke brøt fartsgrensene. Grensen er 80 km i timen.

Politimesteren i Møre og Romsdal ga «Top Gear» tillatelse til å gjennomføre filmopptak i Møre og Romsdal i perioden 21. til 24. juni 2017.

Det innebar at de fikk overskride «stedlige fartsgrenser opp mot maksimalt 140 km/t på nærmere angitte strekninger, tidspunkter og vilkår». Målingene til Vegvesenet ble gjort med sensorer i veibanen på Atlanterhavsvegen, på Eldhusøya og i bunnen av Atlanterhavstunnelen.

«Fartsmålingene ble gjort på de aktuelle dagene for filmopptak, og viste betydelige hastighetsoverskridelser på opp til over 200 km/t. Politiet iverksatte på denne bakgrunn etterforskning av saken, og tillatelsen til å overskride fartsgrensene i forbindelse med filmopptak ble tilbakekalt. Politiet har etterforsket saken gjennom innhenting av tilgjengelig dokumentasjon og vitneavhør», skriver politiet i en pressemelding fredag.

- Bevisene holder derimot ikke, sier Brudevoll til Dagbladet.

Le Blanc og Harris var ikke på stedet

Kommunikasjonssjef for globalt innhold i BBC, Philip Fleming har tidligere sagt følgende i en uttalelse:

- Det lokale politiet i Norge har tatt kontakt angående en påstått trafikkovertredelse som skal ha skjedd onsdag ettermiddag i Atlanterhavstunnelen. Siden «Top Gear» filmet på deler av veien i området den ettermiddagen, samarbeider vi fullt og helt med politiet i denne saken, sier Philip Fleming, Head of Communications, Global Brands and Content i BBC Worldwide.

Programlederne Matt LeBlanc og Chris Harris var ikke sammen med produksjonen, eller i det området, i tida da overtredelsen skal ha skjedd, het det i uttalelsen.