BLÅLYS PÅ NETTET: Politiet har opprettet en egen Facebook-patrulje for å få has på netthat. Foto: Anita Arntzen/ Dagbladet
BLÅLYS PÅ NETTET: Politiet har opprettet en egen Facebook-patrulje for å få has på netthat. Foto: Anita Arntzen/ DagbladetVis mer

Politiet har opprettet Facebook-patrulje

Skal ta dem som driver med hets på sosiale medier.

(Dagbladet): Politiet har opprettet en egen Facebook-patrulje for å forebygge og stanse netthets på sosiale medier. Dette er en del av politiets opptrappende jakt på nett-troll.

Politioverbetjent Yngvar Johnsen i Kripos sier terroren i Paris og flyktningekrisa bidrar til å forsterke netthetsen i Norge. 

- Diskusjonen på nettet bærer preg av krasse og tydelige meninger, og at det er veldig mange som har sterke ytringer der ute, sier han til NRK Nyhetsmorgen

Nå har Kripos opprettet en egen Facebook-patrulje, som har byttet ut batong og håndjern med mus og tastatur.

Patruljen skal vise det norske nettfolk at politiet ser deg også mens du sitter hjemme bak skrivepulten, og demonstrere en nulltoleranse mot hatefulle ytringer på Internett og sosiale medier. 

I fjor fikk Kripos inn 227 meldinger om hatefulle ytringer på nett, og forholdene som Kripos' nye Facebook-patrulje skal avdekke kan straffes med 3 år i fengsel. 

- Vi har opprettet denne Facebook-sida der vi ønsker å være synlige tilstede på Internett, for å komme i kontakt med publikum og ta litt plass på den Internett-arenaen der.

Forskere sier til NRK at betente politiske situasjoner, slik de vi opplever i disse dager, bidrar til økende polarisering og hets på nett. 

Høsten 2015 har det vært mye fokus på den aksellererende netthetsen mot offentlige personer og betente politiske spørsmål i Norge.