Politiet jakter på nett-debattant

Det er en deltaker i debatten på Agderpostens nettsider politiet forsøker å finne. Personer skrev innlegg etter at biltyven ble skutt og drept i Froland.

Drapet på biltyven på Froland 21. desember har skapt debatt. Far og sønn skjøt etter de to biltyvene som forsøkte å stikke av med familiens Pajero. Den ene tyven ble truffet og døde som følge av skuddene fra rifla til 22-åringen.

Han har i ettertid hevdet at han skjøt for å redde faren sin, som han mente de to mennene i Pajeroen var på vei mot. Begge de to er siktet for forsettlig drap.

- Blir innkalt

Også på nettet har debatten gått varm. Agderpostens nettutgave åpnet opp for debatt om saken, og innleggene var så grove at advokat Sigurd Klomsæt som forsvarer de drapssiktede har klaget avisa inn for PFU. Det melder Agderposten selv i dag. Det er tre innlegg fra en som kaller seg «Gammel krimenel» som blir sett på som spesielt grove.

- Vi har mottatt fire sider med trafikkdata fra Agderposten i dag. Dette skal vi nå gå igjennom. Det dreier seg om delvis grove trusler mot siktede i saken, sier lensmann Øystein Krogstad i Froland til Dagbladet.no.

Lensmannen tror de klarer å spore opp personen eller personene som står bak innleggene.

- Om vi klarer å spore opp innsenderen vil vedkommende vil bli innkalt til avhør, sier Krogstad.

Dagbladet.no har selv sett på de aktuelle innleggene. Her truer innsenderen med at huset til de siktedes familie kommer til å skytes i filler og jevnes med jorden.

Forsvarer debatten

Agderpostens ansvarlige redaktør Stein Guslaa er ikke enig i at innholdet i innleggene er spesielt truende.

- Det dreier seg om en som utgir seg for å være en gammel venn av avdøde. Innsender kom med en formodning om at vennene til offeret ville foreta seg noe mot de siktede, sier Gauslaa til Dagbladet. no.

Gauslaa mener det heller er en betryggelse at slike ting kommer ut i det åpne enn at det blir liggende skjult, slik kan man lettere forebygge.

Innleggene er ikke fjernet fra Agderpostens nettsider.

- De er ikke fjernet rent teknisk. Vi vurderte dithen at det ville være galt å fjerne innleggen, som var blant de ytterst få som gikk i denne retningen. Det er vel riktig å si at de aller fleste har hyllet de siktede i denne debatten, sier den ansvarlige redaktøren.

Gauslaa mener denne typen saken egner seg for debatt, og det er ikke aktuelt å stenge debatten. - Saken vakte så sterke reaksjoner, vi ville få fram ytringer i begge retninger, avslutter han.

Satte innleggene på trykk

Også Fedrelandsvennen er nå innklaget til PFU av Klomsæt. Avisa omtalte klagen og trykket innleggene i sin helhet.

- Mine klienter oppfatter det faktisk slik at Fædrelandsvennens oppslag er om mulig enda verre enn innleggene på debattsidene. De har brakt truslene fram på spalteplass, og gjort dem mer tilgjengelig, sier Klomsæt.

Tor Erling Staff, som er bistandsadvokat i saken, sa i begravelsen til biltyven, 30-år gamle Ronny Halvorsen, at det som har skjedd etter drapet får han til å fryse på ryggen.

- Angrepene mot deg, som du ikke fikk oppleve etter at kulene traff deg, forteller om et samfunn som står overfor et stup, sa Staff.

Er fremdeles aktiv

På Agderpostens nettsider går debatten fortsatt aktivt omkring drapet på Froland. Også «Gammel krimenel» har flere innlegg ute på sidene. Du kan lese innleggene i Åpen post.

En innsender som kaller seg Ana går langt i å identifisere vedkommende som skal ha sendt inn truslene.

<B>OPPHETET DEBATT:</B> På Agderpostens nettsider har mange sagt sin mening etter at en biltyv ble skutt og drept på Froland 21. desember. Nå jakter politiet på en innsender de mener har kommet med trusler.