Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Politiet kan ha sett på Rolfsens film - forseglet ikke beslag før dagen etter

I dag behandler Høyesterett saken.

I HØYESTERETT: Ulrik Imtiaz Rolfsen har anket sin kildevernsak helt til Høyesterett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I HØYESTERETT: Ulrik Imtiaz Rolfsen har anket sin kildevernsak helt til Høyesterett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesterett behandler i dag og i morgen anken til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, som mener PSTs beslag av film-materiale hos ham 8. juni i år var ulovlig.

Retten har bestemt at PST ikke får se gjennom materialet før saken er ferdig behandlet.

Men politiet kan allerede ha gått gjennom innholdet de beslagla under razziaen.

Rolfsens advokat Kim Gerdts viser i Høyesterett til at minnekorten og harddiskene, etter å ha blitt avfotografert av Rolfsen slik at han skulle huske akkurat hva politiet tok, simpelthen ble lagt i en papirkonvolutt.

Forseglet dagen etter Deretter skal det sensitive materialet ha blitt oppbevart i en safe hos Politiets sikkerhetstjeneste.

Først dagen etter skal materialet behørig ha blitt forseglet.

- At beslaget ikke ble forseglet på stedet, slik loven foreskriver, etablerer usikkerhet rundt politiets tilgang til materialet, sier Gerdts.

Rolfsen jobbet med en dokumentarfilm om den norske islamistgruppa Profetens Ummah og hadde akkurat gjort opptak av en norsk 18-åring som ble arrestert i Sverige, mistenkt for å være i ferd med å slutte seg til IS i Syria, da PST slo til mot hans bolig i Oslo.

— Vi er klare på at vi har aldri har sett på materialet. Hadde de kommet litt tidligere med en klar påstand, så kunne man antakelig gått gjennom materialet teknisk for å se om det var gjort tilgang, sier førsteadvokat Jan Fredrik Glent til NTB.

PSTs side av saken vil legges fram av Glent onsdag.

Kildevern Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen påberoper seg pressens kildevern, og hans advokat Kim Gerdts prosederer på at det kan bli vanskeligere for å pressen å avdekke skjulte forhold i samfunnet hvis kildene ikke kan stole på at deres identitet holdes hemmelig.

Pressens kildevern er en sentral del av ytringsfriheten, beskyttet i den europeiske menneskerettighetskonvensjonens og regulert i straffeprosessloven og tvisteloven.

Rolfsen tapte imidlertid både i tingretten og lagmannsretten.

Rolfsen er selv til stede i Høyesterett med filmkamera og gjør opptak. Ifølge advokaten har han vært utsatt for stort press på grunn av saken, og blant annet fått kritikk av andre mediefolk fordi han utleverte materialet.

- Men hadde han motsatt seg ordre fra politiets tjenestemenn kunne det resultert i en pågripelse, og at alt han hadde av materiale ville bli beslaglagt, sier Gerdts.

Er redaktør At Rolfsen ikke er medlem av Norsk Redaktørforening er ikke avgjørende for om politiet kan kikke ham i kortene, mener hans advokat.

- Rolfsen har samme funksjon som en redaktør. Han er eier av Curry film AS, og i kontrakter han inngår med sine kilder er han tydelig på at han har det fulle redaksjonelle ansvar. Lokalene, selv om det er på samme sted som han bopel, er atskilt og utstyrt som et redaksjonslokale, sier Gerdt.

Han går også gjennom Rolfsens tidligere filmproduksjon og øvrige virke for å belyse filmskaperens intensjoner.

Ifølge VG hadde PST i timene før razziaen overhørt en telefonsamtale mellom Ubaydullah Hussain og et annet medlem av Profetens Ummah, der de to går inn for å samle sammen alt materiale hos Rolfsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!