KREVER ÅPENHET: Per Edgard Kokkvold håper tiltalen mot politimannen ikke vil føre til mer hemmelighold i politiet.
KREVER ÅPENHET: Per Edgard Kokkvold håper tiltalen mot politimannen ikke vil føre til mer hemmelighold i politiet.Vis mer

- Politiet må bli mer åpne

Kokkvold om politilekkasjen.

(Dagbladet.no): Flere ganger ukentlig i minst et halvt år skal politimannen (57) fra Kongsvinger ha snakket med blant andre VG-journalist Øystein Milli og Se og Hør-journalist Jøran Ledal på telefon.

Han skal ha lekket opplysninger og bilder fra en lang rekke saker til journalistene, deriblant Ari Behns trafikkoverskridelser, Lommemannensaken, Orderudsaken og drosjesvindelsaken.

- Mer åpenhet
Han jobbet ikke selv med noen av sakene, men skal ha skaffet seg opplysninger via politiets eget etterretningsregister. Det mener politiets spesialenhet for politisaker, som nå har tatt ut en omfattende tiltale mot politimannen, for brudd på taushetsplikten og grov uforstand i tjenesten. Dette skriver Dagbladet i dag.

Per Edgar Kokkvold, leder i Norsk Presseforbund, mener lekkasjene er politiets eget problem, ikke pressens.

- Jeg har forståelse for at politiet ønsker å tette lekkasjer som er i strid med taushetsløfter, og som i noen tilfeller kan gå direkte på menneskers rettssikkerhet. Men dette må ikke føre til mer hemmelighold i politiet. Det kan hende at dette skjer fordi de ikke har nok åpenhet, sier han.

Kokkvold mener at både påtalemakten og rettspleien i Norge kan bli langt åpnere, og viser til at svenskene har en ganske annen praksis på området.

-Journalister har som oppgave å formidle og innehente informasjon. Så lenge det er hemmelighold rundt ting det burde vært åpenhet omkring, så trigger det journalister til å formidle hemmeligholdt info. Det er ikke noe galt av journalister å formidle informasjon, sier han.

Kritisk VG-redaktør
VG-journalist Øystein Milli ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til sin sjefredaktør Bernt Olufsen. Han vil heller ikke kommentere de enkelte påstandene, men er svært kritisk til politiets kildejakt.

- I et demokratisk samfunn er mye av grunnlaget for nyhetsjournalistikk at pressen får tilgang til opplysninger som i utgangspunktet ikke er tenkt publisert for allmennheten. Det å iverksette en storstilt jakt på kilder, utfordrer pressens kildevern. Jeg synes det er lite formålstjenelig at spesialenheten setter igang en jakt på kilder til informasjon som vanskelig kan sies å være samfunnsskadelig eller nedbrytende, sier Olufsen, som også viser til Sverige som eksempel på et land med langt større åpenhet i politiet.

- Er du bekymret for at Øystein Milli skal få problemer i forbindelse med denne saken?

- Nei, jeg anser at hans journalistiske virksomhet har vært helt legal, sier Olufsen.

- Ga bort fangefoto
Verken Se og Hørs sjefredaktør Harald Haave eller tidligere Se og Hør-journalist Jøran Ledal ønsker å kommentere saken.

Tiltalen dreier seg om fire tilfeller av lekkasjer til Se og Hør, og 19 til VG. Alt i perioden 10. oktober 2007 til 17. april 2008.

For eksempel skal politimannen ha gitt begge medier opplysninger om Lommemannen-saken, samt gitt Se og Hør et fangefoto av siktede. Han skal også ha skaffet Øystein Milli informasjon fra politiets registre om milliardærarvingene Kathrine og Cecilie Fredriksen. Og Se og Hør skal ha fått informasjon om råkjøringen til Ari Behn.

POLITILEKKASJE: Den tiltalte politimannen skal ha skaffet VG bilder av de tiltalte ved Vollheim gård, noe som fikk etterforskerne i saken til å varsle spesialenheten. Faksimile: VG
POLITILEKKASJE: Den tiltalte politimannen skal ha skaffet VG bilder av de tiltalte ved Vollheim gård, noe som fikk etterforskerne i saken til å varsle spesialenheten. Faksimile: VG Vis mer