LEDER

Stadig flere barn og unge presses til sex over nettet:

Politiet må få flere ressurser i kampen mot seksuell utnytting av barn

Dagbladet mener: Tiltakene bør være spesifikke og ikke inkludere overvåkning av samtlige nordmenn.

SVINGSLAG: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).
SVINGSLAG: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det fremsto både som et høylydt varsko og et rop om mer hjelp. Da Kari-Janne Lid fra Oslo-politiet fortalte NRKs Nyhetsmorgen om den eksplosive økningen av anmeldelser av nettovergrep mot barn, var det en del av lanseringen av NRK Supers temadager denne uken. Der skal barn og unge lære mer om hvordan de kan sette grenser og melde fra om noen prøver å få dem til å begå seksuelle handlinger. Men Lids beskrivelser virket også som et nødsignal, en bønn om flere ressurser, fra en seksjon av politiet som opplever at kriminaliteten de skal etterforske vokser enormt mye raskere enn hva de har kompetanse og kapasitet til å henge med på. Etterforskerne som skal finne og tiltale denne typen sexforbrytere har fått en enda mer krevende jobb i de senere år, ettersom overgrepene i stadig større grad foregår live og overgriperne og brukerne av barnepornografi sjeldnere lagrer materiale som kan brukes som bevis.

Det er all grunn til å lytte til politiet her og gi dem flere ressurser for å hindre at barn i Norge blir utnyttet seksuelt. Samtidig er det viktig at tiltakene er presise. Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har tidligere foreslått lagring av alle norske IP-adresser som et tiltak mot overgrep på nettet. Dette virker som et noe malplassert svingslag, som vil gå hardt ut over personvernet og ikke nødvendigvis ramme overgriperne, som ofte gjemmer seg bak lag med krypteringer.

Snarere bør tiltakene gå ut på å sikre politiets spesialetterforskere bredere kompetanse og flere folk. Dette er i noen grad allerede gjort, men når politiet forteller at antallet overgrepssaker likevel vokser dem over hodet, er det all grunn til å øke bemanningen ytterligere. Det er vanskelig å se for seg at det å sette inn flere og spesifikke krefter for å bekjempe så uhyrlige forbrytelser ikke vil kunne få bred støtte, over det politiske spektrum og i befolkningen.

Samtidig skal NRK Super berømmes for å ta tak i et uhyre ubehagelig tema og vie store sendeflater til å informere om og advare mot de seksuelle farene på nettet. Sendingene og nettsidene kan bli viktige ressurser for foreldre som er engstelige for å skremme barna eller si noe feil til dem, men ønsker at de skal være rustet mot upassende oppførsel og forsøk på manipulasjon og utpressing. At barna selv settes i stand, så godt det lar seg gjøre, til å vite når nettsamtalene beveger seg over en grense, er viktig. Men enda viktigere er det at overgriperne blir tatt, og her må politiske myndigheter gjøre sitt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer