DEMO: Den nordiske motstandsbevegelsen, i Kristiansand.
DEMO: Den nordiske motstandsbevegelsen, i Kristiansand.Vis mer

Demonstrasjonen til Den nordiske motstandsbevegelsen:

Politiet må ha regien

DAGBLADET MENER: Den nordiske motstandsbevegelsen utnytter helt bevisst de myke punktene i vårt samfunn. Vi forsvarer oss best ved å ta til motmæle.

Meninger

Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), som marsjerte i Kristiansand lørdag formiddag, er en livsfarlig gruppering som kjemper for et etnisk homogent Norden. I september i fjor ble en person som tok til motmæle mot DNMs demonstrasjon i Helsinki drept. I Kristiansand var en rekke av dem som marsjerte tidligere voldsdømte. Mannen som gikk til angrep på Kristiansand-forfatteren Ole Tellefsen skal ifølge nettstedet Filternyheter.no etter alt å dømme være svenske Philip Olsson. Han ble tidligere i år dømt til fengsel i en måned for angrep på svensk politi.

Organisasjonen har i det siste krydret sin motbydelige politiske plattform med andre og antatt mer «spiselige» standpunkt for å rekruttere sympatisører, som parolen de gikk under i Kristiansand lørdag: «Knus homolobbyen». En ytring som faller inn under ytringsfriheten, men som har gitt seg utslag i helt konkrete angrep – som på en pridemarsj i Helsinki i 2010 med tåregass og pepperspray. Tre aktivister tilknyttet DNM ble før jul i fjor dømt for drapet på en transkvinne.

I Norge er det ennå et fåtall som deltar åpenlyst i markeringer og demonstrasjoner, men selv om miljøet ennå er lite registrerer PST økt aktivitet – særlig på nett. Unge, selvbevisste, som står fram under eget navn. PST følger miljøet tett. Et av DNMs viktigste mål er oppmerksomhet. Det har de definitivt fått i sommer. Etter at organisasjonen fikk nei til å gjennomføre en forhåndsmeldt demonstrasjon i Fredrikstad 29. juni, har debatten gått varm. Politiet avslo søknaden blant annet fordi de fryktet vold fra motdemonstranter. Lørdag marsjerte likevel DNM i Kristiansand, denne gangen uten å melde fra til politiet på forhånd. Det betyr likevel ikke at demonstrasjonen var ulovlig. Ordningen med forhåndsmelding er til for å gjøre politiet i stand til å vurdere sikkerheten, ikke for å drive forhåndssensur av ytringer. Overtredelsen bør føre til strenge bøter til de som deltok.

Det soleklare voldspotensialet og det avskyelige og truende politiske budskapet gjør at mange mener nazistene ikke skal kunne gjennomføre demonstrasjoner. Det strider mot grunnleggende prinsipper i vårt liberale demokrati: ytringsfrihet og forsamlingsfrihet. Den nordiske motstandsbevegelsen utnytter helt bevisst disse myke punktene i vårt samfunn. Vi forsvarer oss best ved å ta til motmæle, ikke ved stoppe markeringene. Det betyr også at politiet må etablere sikkerhet som gjør det mulig å si fra. Vi undres over at politiet i Fredrikstad sa nei til demonstrasjonen av frykt for vold fra andre grupperinger, og vi undres over at Kristiansand takket nei til hjelp fra Øst politidistrikt. Med mer politi og tryggere rammer kunne man kanskje unngått å påføre en motdemonstrant håndjern, mens DNM fritt kunne marsjerte videre.

Med et nynazistisk miljø på frammarsj, må politiet forberede seg på mer. Det vil kreve prioriteringer. Det skal ikke være tvil om at det er ordensmakten som har den grunnleggende regien i disse sammenhengene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.