Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Politiet oppfordrer til boikott av Beyoncé

Mener at hun fremmer aggresjon mot politimenn.

(Dagbladet): Beyoncé har fått mye oppmerksomhet for sitt show under pausen i den populære Super Bowl-tv-sendinga. Mange hyllet r'n'b-dronninga, og flere mente hun satte de andre artistene på banen, bandet Coldplay og Bruno Mars, fullstendig i skyggen.

Men kritikken mot Beyoncé kom også med like hardtslående kraft som hennes energiske dansere. Flere har ment at påkledningen og hele showet var en hyllest til Black Panthers, og sånn sett et angrep på politiet.

Black Panthers, som var aktive fra 1966 til 1982, jobbet for afroamerikaneres rettigheter og støttet bruken av vold for å ende undertrykkelsen av svarte amerikanere.

Den tidligere borgermesteren og eks-presidentkandidaten Rudy Giuliani var blant de første som mente Beyoncés show var et angrep på politiet da han gjestet morgenshowet til Fox News. Giuliani mente Beyoncés opptreden egget opp det betente forholdet mellom mange afroamerikanere og politiet i USA.

Politiet protesterer Nå arresterer flere i det amerikanske politiet stjerna for symbolikken hun bruker.

Flere av politiets fagforeninger oppfordrer sine medlemmer til boikott av Beyoncés kommende turné, fordi de mener 33-åringen fremmer aggresjon mot politiet.

Kritikken startet allerede rett etter Super Bowl-showet, som årlig blir sett av nesten 112 millioner amerikanere.

Den tiltok da Beyoncé slapp sin nye video «Formation» der en ung afroamerikansk gutt iført en hettegenser danser foran en gruppe politimenn i fullt verneutstyr, og ordene «Stop Shooting Us» er skrevet på en vegg i bakgrunnen.

Beyoncé selv synger fra en synkende politibil.

Leder for «Tampa Police Benevolent Association», Vincent Gericitano, la i forrige uke ut en uttalelse på gruppens hjemmeside som sier at de ble «kvalme» etter Super Bowl-showet og «like kvalme» av hennes nye musikkvideo.

- Setter politimenn i fare Fagforeninger i Miami, Tampa, Nashville og Tennessee oppfordrer alle sine medlemmer til å boikotte både Beyoncés musikk og konserter fordi hun står for holdninger mot politiet. Fagforeningene har også anbefalt sine medlemmer om å ikke stille på jobb ved stjernas konserter, skriver nettsida Mashable.

Konflikten har tiltatt etter at «National Sheriffs' Association» hevdet at Beyoncés siste stunts har gitt grobunn til holdninger som setter politimenn i fare, og at de var en av grunnene til at fire offiserer ble skutt og drept i forrige uke, skriver CNN.

En sheriff i Tennessee innkalte deretter til en pressekonferanse, og hevdet at Beyoncés video kan ha provosert skyting utenfor hans hjem, også dette ifølge CNN.

Tematikken skal ifølge CNN bli heftig diskutert på Facebook.

Leder for «National Association of Police Organization», Bill Johnson, har også støttet boikotten og skriver:

- Hvorfor skulle en gruppe av arbeidende menn og kvinner støtte en rik kjendis som åpent glorifiserte mordere? Hvorfor skulle noen gjøre det?, skriver han.

Skal få politihjelp Andre stemmer fra det amerikanske politikorpset har derimot tatt til orde mot en boikott av sikkerheten rundt Beyoncés show, også dem som støtter en boikott av artistens musikk, lover at politiet vil hjelpe til der deres tjeneste behøves.

- Jeg kan garantere at hvis Beyoncé trenger hjelp, ville politiet svare, skal leder for «Sergeants Benevolent Association in New York City», Ed Mullins, ha sagt.

Mullins er likevel klar på at han mener en Beyoncé-boikott er på sin plass.

Representanter for Stop Mass Incarceration Network har vært blant de mest kritiske til politiets Beyoncé-boikott, og hevder at kjendiser bør ha rett til å snakke ut mot politibrutalitet uten å bli angrepet.

Saken har fått massiv oppmerksomhet i USA blant annet fordi den knyttes til Blacklivesmatter-kampanjen som ble startet i protest mot drapene på flere svarte gjort av politifolk.

Beyoncé skal selv ikke ha uttalt seg om saken, men det er som ventet, mener Dagbladets musikkansvarlig, Sandeep Singh.

- Det skal mye til før Beyoncé uttaler seg, og det er litt av tanken ved å gi ut kunst på den måten hun gjør. Det er en låt som har mange referanser til mye av de «svartes kamp». Men det er ikke hennes ansvar å kommentere, hun står for produktet sitt, sier han.

Mer politisk musikk Singh mener at saken har fått så mye oppmerksomhet fordi Beyoncé leverte et politisk budskap i beste sendetid.

- Dette er langt ifra første gang artister har hyllet Black Panthers eller Malcolm X, men problemet er nok at det ble gjort under Super Bowl, som blir sett som en slags underholdning som ikke skal støte noen. Men at det fortsatt er behov for en sånn markering i 2016, er klart etter flere hendelser der unge svarte har blitt drept av politiet i USA, sier Singh som trekker fram at Beyoncé er en av flere afroamerikanske artister som har blitt mer politiske den siste tida.

- Mainstream urban musikk har ikke vært så politisk siden da politiet banket Rodney King i 1991. Det er nå en politisk bølge med artister som får ut frustrasjon over svartes situasjon i USA. Den har kanskje ikke blitt så mye bedre, i alle fall ikke så bra som man hadde håpet, de 30 siste åra.

Beyoncés kommende turné starter i Miami 27. april.

FÅR KRITIKK: Beyoncé får sterk kritikk etter showet under Super Bowl. Her sammen med Coldplay-vokalist Chris Martin og artist Bruno Mars. Foto: Matthew Emmons-USA TODAY Sports
FÅR KRITIKK: Beyoncé får sterk kritikk etter showet under Super Bowl. Her sammen med Coldplay-vokalist Chris Martin og artist Bruno Mars. Foto: Matthew Emmons-USA TODAY Sports Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media