REAGERER PÅ AVISOPPSLAG: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, føler hun ikke ble hørt av VG. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
REAGERER PÅ AVISOPPSLAG: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, føler hun ikke ble hørt av VG. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Politiet rykker ut mot VG på Facebook

Ville stoppe sak om politietterforsker.

(Dagbladet): VG presenterte torsdag en av politimennene som har avhørt Anders Behring Breivik.

Avisen hevder politimannen har tilbragt rundt 30 timer i avhør med massemorderen fra terroraksjonen i Oslo og på Utøya.

Selv ønsker den 39-år gamle mannen ikke oppmerksomhet rundt egen person. VG har likevel snakket med flere kilder som beskriver avhøreren fra Sogn og Fjordane. En forside og to helsider med bilder inne i avisen er satt av til saken.

«Han har en egen måte å være på som gjør at folk åpner seg», siterer VG.

Avisoppslaget har fått politiet til å reagere.

«Vi ønsker å formidle at artikkelen er publisert uten etterforskerens samtykke og mot hans uttrykkelige ønske. Han ønsker ikke eksponering i media på denne saken. VG ble gjort kjent med dette synspunktet allerde tirsdag 6. september.» hevder Vold- og sedelighetsseksjonen på sin Facebook-side.

Inneholder feil Politiet skriver videre at de tilbød avisen et intervju med en avhørsekspert. Ordensmakten ønsket å presentere hele teamet som jobber med å avhøre Anders Behring Breivik.

«Vi finner det sterkt beklagelig at dialogen med VG ikke har ført fram. Det anmerkes for øvrig at avisartikkelen inneholder flere direkte faktafeil, først og fremst med tanke på den omtalte etterforskeren sin rolle i tidligere saker m.m.».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for Vold- og sedelighetsseksjonen, politiinspektør Hanne Kristin Rohde, forteller til Dagbladet at hun nå vil ha ro rundt etterforskningen.

- Nå ønsker vi å skjerme etterforskerne fra flere mediehenvendelser, forteller hun til Dagbladet.

- Lyttet til politiet Rohde vil ikke forfølge saken videre. Hun avviser at politiet ønsker hemmelighold rundt etterforskningen.

- Intensjon er å ikke utsette etterforskingen for mer press og belastning enn nødvendig. Det er generelt en stor interesse rundt etterforskningen, men vi ønsker altså ingen eksponering rundt etterforskningen nå, understreker hun.

VG forteller at de alltid lytter til politiets vurderinger, men mener saken om politimannen er viktig.

- Vi veide dem opp mot den offentlige interessen. Vi mener at det er viktig med mest mulig åpenhet rundt de sentrale aktørene i denne saken. Det er helt vanlig å identifisere avhørene de store kriminalsakene, forteller redaktør i VG Helje Solberg til Dagbladet.

- Ikke hørt Solberg synes det rart at avisen skal holde navnet hans hemmelig.

- Navnet fremkommer i den offentlige kjennelsen fra tingretten. Politiet hadde forøvrig ingen argumenter knyttet til sikkerhet eller etterforskningen når vi ble bedt om ikke å bruke hans navn, bemerker hun.

- Jeg hører hva hun sier. De har lyttet, men har ikke tatt til seg det jeg har sagt, og der står saken, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Politimannen er en av tre avhørere, får Dagbladet opplyst.

TOK HENSYN: Helje Solberg i VG mener avisen har tatt hensyn til politiet i sitt oppslag på en av etterforskerne i terrorsaken. Foto: VG
TOK HENSYN: Helje Solberg i VG mener avisen har tatt hensyn til politiet i sitt oppslag på en av etterforskerne i terrorsaken. Foto: VG Vis mer