Politiet slo til mot bilder av nakne mindreårige

Fotokunstbråk også i Australia.

• Se flere av Hensons bilder her

(Dagbladet.no): Den australske fotografen Bill Henson er kjent for å jobbe med temaer som seksualitet og overgangen fra barndom til voksenliv, og bildene hans er blant annet vist på Guggenheim-museet i New York og under Venezia-biennalen.

Natt til i går slo imidlertid politiet til, og beslagela flere kunstverk i forkant av en utstilling som var planlagt i Sydney-galleriet Roslyn Oxley9.

Striden dreier seg om en serie fotografier av avkledde mindreårige, noen helt nede i 12- 13-årsalderen, og bildene minner mye om de amerikanske Jock Sturges skapte debatt med i Norge tidligere år.

- Kvalmende

Bråket i Australia tok av da flere av bildene også ble vist på galleriets hjemmesider, og nå har til og med statsminister Kevin Rudd engasjert seg i saken.

- Dette er kvalmende. Barndommen fortjener vår beskyttelse. La nå barn for Guds skyld være barn, uansett hva slags kunsterisk syn som ligger bak. Ærlig talt tviler jeg på om det er noe kunstnerisk syn her i det hele tatt, sier han ifølge Reuters.

Lynn Allison, leder for det australske demokratiske partiet, er også enig i at saken skal etterforskes.

Politiet slo til mot bilder av nakne mindreårige

- Bildene er sjokkerende og konfronterende, men jeg må innrømme at dette er et dilemma for meg. Jeg jobbet som kunstlærer tidligere, og jeg er skeptisk til å sensurere hva kunstnere driver med. Mange kunstnere ønsker å være konfronterende, å stimulere til diskusjon, og på mange måter gjør disse bildene nettopp det, sier hun

Debatt også i Norge

Fotografier av barn, i mer eller mindre seksualiserte situasjoner, fortsetter altså å skape bølger innen fotokunstverdenen.

I midten av mars nektet Trondheim kino å vise en reklamefilm for fotofestivalen Nordic Light, på grunn av et bilde av nakne småjenter, signert amerikanske Jock Sturges.

Kunstnerisk leder Morten Krogvold syntes avgjørelsen var hårreisende, men også Redd Barna mente det var grunn til å reagere:

- Dette er en seksualisert framstilling av barn, og med den kunnskapen vi har om at slike bilder kan trigge vold mot barn, så vil jeg anmode festivalen om å ta dem bort fra utstillingen, sa Marianne Borgen i Redd Barna til Dagbladet.

Politiet slo til mot bilder av nakne mindreårige
POLITIET SLO TIL: Her bærer politiet i Sydney bort bildene signert den kontroversielle og anerkjente australske kunstneren.
PÅ NETTET: Debatten startet da flere av bildene ble lagt ut på galleriets hjemmesider. Disse er nå fjernet.