Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Politiet tar ikke ulovlig fildeling seriøst

Musikk- og filmbransjen ønsker politijakt på nettpirater.

(Dagbladet.no): Musikk- og filmbransjen mener de taper millioner på ulovlig fildeling. Selv om bransjen har gått til flere anmeldelser, er det de siste årene bare tre saker som har havnet i rettssalen.

Nå har norske film- og musikkbransje- organisasjoner sett seg lei på manglede politioppfølging.

- Politiet tar ikke problemstillingen seriøst. De forstår ikke hva slags konsekvenser ulovlig fildeling har for bransjen, sier Roald Dye i Norsk Videogramforening til Dagbladet.no.

Vanskelige IP-adresser

Norsk Videogramforening anmelder konsekvent nedlastingssaker, men har sjelden identiteten til den eller de som anmeldes. For å få vite hvem som skjuler seg bak en ip-adresse er de avhengig av at internettleverandører som Telenor, Get og andre leverer ut denne informasjonen.

Men internettleverandørene nekter å gi slik informasjon til private organisasjoner eller advokater. De gjør det kun på anmodning fra politiet.

I et brev til Justisdepartementet, ber film- og musikkbransjen nå om hjelp fra Justisdepartementet for å få politiet til å prioritere disse sakene.

- Det er to grunner til at vi har sendt dette brevet til Justisdepartementet: For det første har anmeldelsene vi sendte inn til Kripos ligget der i et års tid uten at noe har skjedd. Det andre er noen anmeldelser mot seedere på Pirate Bay hvor tre politidistrikter henla saken, sier Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen til Dagbladet.no.

«Kill Buljo» ble lagt ut på Pirate Bay og saken ble anmeldt. Men hva skjedde så? Foto: Filmweb
«Kill Buljo» ble lagt ut på Pirate Bay og saken ble anmeldt. Men hva skjedde så? Foto: Filmweb Vis mer

Vil bli tatt seriøst

Bakgrunnen for at de lokale politidistriktene har henlagt sakene, er at de istedet vil at bransjeorganisasjonene skal gå til sivilit søksmål. Bransjen mener det er en sak for politiet, og at de ikke kan gå til sivilt søksmål når de ikke får vite identiteten bak en ip-adresse.

- Det at de mener at ulovlig fildeling er noe som må følges oppp sivilt, er det vi er mest sterkt kritiske til. Hvordan følger man et lovbrudd sivilt hvor målskiven er en ip-adresse og hvor politiet har klare hjemler til å innhente identitet?

- Vi ønsker at det skal bli tatt seriøst. Vi mener at man ikke kan komme med en håpløs begrunnelse om at man må følge opp sivilt, når det er tilnærmet helt umulig. Vi har ikke identiteten til vedkommende, sier Tøndel.

I de tre henlagte sakene dreier det seg om fildelere som har lagt ut «Kill Buljo». I alle tilfellene har advokaten påklaget henleggelsen til statsadvokaten.

Men Tøndels bønn til Justisdepartementet er foreløpig ikke hørt.

For et par dager siden fikk han avslag på søknaden om et møte.

Takket nei til møtet

«Kill Buljo» ble lagt ut på Pirate Bay og saken ble anmeldt. Men hva skjedde så? Foto: Filmweb
«Kill Buljo» ble lagt ut på Pirate Bay og saken ble anmeldt. Men hva skjedde så? Foto: Filmweb Vis mer

- Jeg fikk et brev fra Justisdepartementet for et par dager siden hvor de sier at de ikke ønsker å ta et møte. Det kan jo være de mener at dette ikke er en problemstilling fordi de har instruert politiet om ikke å prioritere slike lovbrudd, sier advokaten.

Magnar Aukrust i justisdepartementet informerer om at de har takket nei til møtet og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media