Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Høyres #metoo-skandale blir politisak

Politiet tar saken Høyre ikke mente var viktig nok til å bry Erna Solberg med

Men hvem har ansvaret for at Erna ikke visste?

ETTERFORSKES: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset hasteinnkalte til en pressekonferanse søndag kveld om varsler-saken i Høyre. Mandag ettermiddag er det klart at politiet starter etterforskning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETTERFORSKES: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset hasteinnkalte til en pressekonferanse søndag kveld om varsler-saken i Høyre. Mandag ettermiddag er det klart at politiet starter etterforskning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nesten alle varslingssakene som er kommet frem i Ap, Frp og Høyre denne vinteren, har det vært et begredelig mønster. Partilederne har slått ut med armene og sagt de ikke har ant, de har ikke visst noen ting om hva som skjedde rett under nesa på dem, blant deres aller nærmeste.

I Høyre vil Erna Solberg ha oss til å tro at store deler av partiledelsen og organisasjonen har visst om Kristian Tonning Riises oppførsel siden november i fjor. Disse inkluderer generalsekretæren, parlamentarisk leder, nestleder og rådgivere på statsministerens kontor.

I ungdomspartiet ble Riise første gang konfrontert om oppførsel sin i 2013. Som UH-leder har han blitt nektet å være alene med jenter i sosiale sammenhenger, og et fylkeslag ville rett og slett ikke ha ham på besøk.

Men Erna visste ingenting.

Ingen fant på å varsle Erna Solberg om at ungdomspartiets leder – og ikke minst en stortingsrepresentant for Høyre – kunne ha begått overgrep.

Informasjonen om hendelsen er så grov at statsadvokaten i ettermiddag har bedt politiet om å etterforske. Det gjelder den mye omtalte hendelsen på et fylkesårsmøte i Unge Høyre i 2014 hvor Tonning Riise som en av få voksenpersoner til stede, ble bedt om å ta hånd om en 16-åring som skal ha vært sterkt beruset. I stedet hadde han seksuell omgang med henne, noe det skal ha vært vitner til. Tonning Riise benekter overgrep, men innrømmer seksuell omgang.

UH-ledelsen var kjent med hendelsen. Likevel ble Riise valgt til leder tre måneder senere. Den forrige generalsekretæren i Høyre nekter for at UH varslet ham.

Siden dette var ukjent for Erna Solberg, etter hvert som en av få i partiets ledelse, var hun angivelig i god tro da hun på juleavslutningen sa at Høyre hadde ryddet opp for flere år sida og hadde gode systemer på plass. Hun må også ha vært oppriktig da hun mente at en slik ukultur som var avslørt andre steder var utslag av dårlig ledelse.

Erna Solbergs uvitenhet ble grundig gjennomgått på en pressekonferanse Høyre innkalte til i all hast søndag kveld.

Tidspunktet og det korte varselet ville normalt bety noe ekstraordinært. Og det var ekstraordinært det generalsekretær Jon-Ragnar Aarset brukte bortimot en time på å gå gjennom i detalj.

Den nitide gjennomgangen om hvem som hadde visst hva på hvilket tidspunkt handlet til syvende og sist bare om en ting:

Hvor lite partileder Erna Solberg visste.

Skal man være velvillig, er det riktig som parlamentarisk leder Trond Helleland sier til sitt forsvar: Statsministeren er fryktelig opptatt, og du bryr henne ikke i utide.

Men å fortelle partilederen om at en skandale er i ferd med å smelle midt i fleisen på henne, er vel ikke å bry henne i utide.

Det synes ikke Erna Solberg heller. Hun sier hun burde vært informert.

Frp-leder Siv Jensen er et kapittel for seg. Hun har attpåtil fått hukommelsestap. Slik hun har for vane når det gjelder overgrepssaker hun har fått vite om i partiet. Rundt henne har også folk fått veldig dårlig hukommelse og husker ingenting om varsler om trekantsex og hardporno.

I Ap har man verken trodd sine egne ører eller øyne. Jonas Gahr Støre innrømmet at han hadde hørt ryktene om Trond Giskes oppførsel i mange år. Det har vært en halvoffisiell hemmelighet som til og med har vært omtalt her i Dagbladet så langt tilbake som 2008, og som har vært tatt opp med Giske både formelt og av partifeller som vil ham vel.

Likevel grep ikke partiet fatt i det før #metoo-kampanjen utløste varslinger. Støre peker fingeren mot sin forgjenger, og det kan han ha grunn til, men han har selv vært partileder i tre og et halvt år og plassert Giske i sentrale posisjoner.

Det er trygt å si at ingen av de tre partilederne eller partiorganisasjonene har vært aktive i å forebygge eller hindre sextrakassering og overgrep. Det hjelper ikke med gode systemer når varsler ikke blir tatt alvorlig, eller når man overser dem. Det hjelper ikke å kalle varsler for bekymringsmeldinger som forklaring på hvorfor man ikke tok dem videre.

Når alarmen uler, plikter partiene å undersøke hvor det brenner. Det gjelder å slukke brannen, ikke alarmen.

Hva sier det om Høyres forhold til slike saker, når parlamentarisk leder og flere av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere ikke synes det er viktig nok til å varsle henne?

Det er ingen grunn til å tro at partiene hadde grepet fatt i disse sakene, hvis det ikke hadde vært for metoo.

Eller sagt på en annen måte, den type oppførsel hadde bare fått fortsette til det ble politisaker.

Fordi de ikke er viktige nok til å bry en statsminister med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!