Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: narkotika og politiet i Bergen

Politiet trenger ikke tape «krigen mot narkotika» på en så spektakulært dårlig måte

Et dysfunksjonelt politi.

FIKK VARSEL: Politimester Kåre Songstad i Vest politidistrikt. Foto: NTB Scanpix
FIKK VARSEL: Politimester Kåre Songstad i Vest politidistrikt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Ledelsen ved politiet i Bergen har ifølge VG pålagt mannskaper å ikke gripe inn mot personer som mistenkes for grove narkotikaforbrytelser.

Ifølge avisa slo en høyt betrodd tjenestemann i Vest politidistrikt alarm om disse forholdene allerede i vår, i form av et 52 sider langt varsel. Varsleren mener at henvendelsen ikke er blitt tatt på alvor av ledelsen.

VG nevner flere konkrete eksempler der narkospanere har fått klar beskjed om å holde seg unna pågripelser. Årsaken skal være at politidistriktet ikke har kapasitet til å følge opp sakene i rettsvesenet.

Politidirektoratet har fjernet narkotikakriminalitet fra listen over områder politidistrikene skal rapportere i form av tradisjonell mål og resultatstyring. Det er et signal om at andre kriminalitetsområder er viktigere å prioritere, som volds-, sedelighets- og menneskehandelssaker. Det er bra.

Riksadvokaten har likevel opprettholdt et slags måltall for etterforskning av grov narkotikakriminalitet. Dette skal antyde hva det er forventet at distriktene initierer. Vest politidistrikt har hatt 41 slike saker så langt i år, mens måltallet er 110.

Riksadvokaten har understreket at politiet skal prioritere den alvorlige narkotikakriminaliteten, framfor å jage brukere.

Politiet i Bergen har altså både fulgt styringssignaler, og sett bort fra dem på samme tid. Slik denne saken er framstilt i VGs bredt anlagte avsløring, virker prioriteringene å være helt på villspor. Samtidig som politiledelsen skal ha strupet arbeidet mot det organiserte narkotikasalget, fortsatte politiet innsatsen mot vanlige kjøpere. Politiets strategi framstår dysfunksjonell, direkte skadelig for samfunnet det er ment å beskytte.

Samtidig som politiledelsen avblåser aksjoner mot narkotikahandler med flerfoldige kilo amfetamin, gir de 10 000 kroner i bot til en 68 år gammel mann for besittelse av ett gram hasj. VG har intervjuet mannen, en pensjonist som måtte bruke alle sparepengene sine på å betale boten.

Bergens Tidende (BT) publiserte i oktober i år et debattinnlegg fra en mann med en enda verre historie: han var blitt stoppet av politiet på gata i Bergen som tok ham i besittelse av tre gram marihuana. Den tidligere ustraffede mannen ble satt i varetekt, fratatt lappen, hjemmet hans ble ransaket mens hans intetanende kone og fire år gamle datter var hjemme. De fant to gram til. Som han skriver i BT: «jeg føler meg på ingen måte som noen kriminell eller narkoman. Jeg føler meg bare jævla urettferdig behandlet.»

Den såkalte «krigen mot narkotika» lar seg ikke vinne med politikrefter. Politiet trenger likevel ikke tape på en så spektakulært dårlig måte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media