DEBATT

Politiet vekker unger klokka fem om morgenen, drar dem ut av sengene og forbereder dem på deportasjon

Vinter 2. Hva slags land skal Norge være?

FRIVILLIG: Forfatteren var initiativtaker til aksjonsgruppa "Refugees Welcome to Norway". Her med statsminister Erna Solberg (H), idet  hun besøkte de frivillige ved registreringsmottaket på Tøyen i Oslo.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FRIVILLIG: Forfatteren var initiativtaker til aksjonsgruppa "Refugees Welcome to Norway". Her med statsminister Erna Solberg (H), idet hun besøkte de frivillige ved registreringsmottaket på Tøyen i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I helgen forberedte politiet en aksjon som visstnok kalles for operasjon Vinter 2. Vinter er et fint ord i dette landet, for det er silkeføre og nypreparerte løyper og blå ekstra og kakao på termos, og vidda og skogen og sola og nysnøen. Og kanskje det var nettopp derfor de valgte det ordet, men det det betyr, er at deportasjonen forberedes.

Ingen av de over 5000 menneskene som har kommet til Norge via Russland for å søke asyl skal få sin søknad realitetsbehandlet her. Med andre ord — de skal ikke få den behandlet. Uansett hvem de er og hvor de kommer fra. De skal sendes ut, samme vei som de kom.

Noen av dem er barnefamilier fra Syria som skaffet seg turistvisum til Russland for å unngå sjøveien over Middelhavet. Det var visst en tabbe, de skulle tatt den båten i stedet åpenbart, for nå sitter de og venter på et mottak i Finmark. Snart er de ikke lenger vårt ansvar.

Bryr det oss?

Regjeringen mener at vi ikke bryter noen internasjonale forpliktelser ved å sende de Syriske ungene og foreldrene deres til Russland. FN´s høykommisær for flyktninger er ikke enig, men er det så farlig egentlig? Bryr vi oss?

I dette landet, der du og jeg bor, vekker politiet unger klokka fem om morgenen, drar dem ut av sengene og forbereder dem på operasjon Vinter 2.

Vinter er noe av det beste jeg vet. Det er frostrøyk og kvikklunsj.

I land andre flykter fra henter myndighetene brysomme folk under store idrettsstevner. I Norge velger man den fineste vinterhelga. Når det er silkeføre og vintersol er det vel ingen her som bryr seg.

Jeg vet ikke hva vi skal gjøre med det.

Men det er fortsatt opp til oss som bor her hva slags land Norge skal være. Jeg vil med dette be regjeringa om å stanse deportasjonsplanene og følge rådene fra FN´s høykomissær for flyktninger.

I anstendighetens navn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer