Politiet vurderer å sende Bieber-regning til arrangør

Oslo-politiet sier de ble «tatt på senga» av elleville Bieber-fans. Nå vurderer de å sende ektraregning til arrangørene.

DESPERATE:  Vekterselskapet Pro Sec, som arrangørene Universal hadde leid inn for Bieber-konserten, forventet ikke at fansen skulle være så desperate. Politiet sier de ble «tatt på senga» onsdag. Begge to måtte bruke flere mannskaper enn forventet, og det koster. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
DESPERATE: Vekterselskapet Pro Sec, som arrangørene Universal hadde leid inn for Bieber-konserten, forventet ikke at fansen skulle være så desperate. Politiet sier de ble «tatt på senga» onsdag. Begge to måtte bruke flere mannskaper enn forventet, og det koster. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Et hav av unge jenter skapte kaos i det de desperat prøvde å få en bit av superstjerna Justin Biebers (18) konsert onsdag. Det var plateselskapet Universal som arrangerte tilstelningen hvor de hadde leid inn vekterselskapet Pro Sec for å ivareta sikkerheten for de oppmøtte.

Pro Sec hadde 80 vektere plassert på taket, langt over normalt for en konsert av den størrelsen, mener operativ
leder i Pro Sec, Henning Kristiansen.

- Etter omstendighetene gikk det bra, men vi hadde ikke forutsett at det skulle komme så mange. Det som sjokkerte oss var at ungdommene var så desperate, sier han til Dagbladet.

Likervel krever nå byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), Bieberoppvask.

- Tatt på senga I tillegg hadde politiet en avtale om å ha rundt ti ansatte på taket, ifølge stasjonssjef på Grønland, Kåre Stølen, som ledet politioperasjonen. De vurderte å avlyse konserten, men bestemte seg for å gjennomføre.

Fra klokka 15.00 til klokka 23.00 satte de inn all tilgjengelig kapasitet, rundt 35 politibetjenter, i området hvor det er anslått at 20 000 elleville fans til slutt befant seg. Situasjonen ble flere ganger beskrevet som kaotisk

Stølen mener de ble «tatt på senga da et par tusen personer møtte opp klokka 09.00».

- Etter forholdene gikk det glimrende, det verste som skjedde var at en brakk armen, noen besvimte og andre fikk klemskader. Men jeg kan si det slik at det ikke vil bli holdt et slikt arrangement en gang til, sier Stølen til Dagbladet.

Ifølge politiet i Oslo fikk 49 jenter mindre skader og 14 ble kjørt med ambulanse til legevakta.

- Vurderer dere å sende en ekstraregning?

- Ja, vi vurderer å sende det til vår oppdragsgiver Universal, sier Stølen.

Det er ukjent hvilke summer det er snakk om, men Bieber-kvelden er ikke noe i forhold til ressursene politiet må bruke på helgefylla i Oslo hver uke, presiserer han.

- Når verdensstjerne nummer en kommer til byen, blir det uansett kaos der den bor, sier Stølen.

Prisen arrangører bruker å betale for forhåndsavtalt «vakttjeneste» for én politimann inne på et lukket område ligger ifølge Stølen på rundt 820 kroner per time. Arbeid som skjer utenfor området går på politiets vanlige budsjetter.

Også politiet har fått kritikk.

Sjokkert over desperasjon Henning Kristiansen i Pro Sec melder om en ikke-eksisterende køkultur, dytting og flere jenter som ble antastet i trengslene. Han presiserer at grusplassen ved siden av Operaen, hvor en storskjerm var satt opp, har kapasitet til 15 000 personer.

På operataket slapp 5000 personer til, til tross for at taket har kapasitet til 8500 personer.

- De som var ute tidlig var rolige, og utover ettermiddagen kom også foreldre og barn. Dessuten tiltrakk konserten en del «byvankere», som sto for mesteparten av alle gjerderivinger og bryting av køkulturen, sier Kristiansen.

Det skapte en dårlig opplevelse for trofaste Bieber-fans, mener han.

Feil konsertsted Fordi alle oppmøtte forventer å komme inn på en gratiskonsert, er dette farlig, mener han.

- Hovedansvarlig er Universal, som valgte stedet. Men jeg kan ikke fraskrive meg ansvaret fordi vi tok på oss oppdraget. Vi har alle dratt lærdom av dette, og hvis jeg skal ta selvkritikk på noe så skulle konserten ikke vært på det stedet. Det blir en ekstrakostnad for Universal, men det er ikke store summer, sier Henning Kristiansen i Pro Sec.

Også tidligere VG-lista Topp20-prosjektleder, Kristoffer Reinsfelt Arnesen, kritiserer arrangementet og sier at det var «hårreisende ræva». Han mener det er Universal som må ta ansvaret.

- Det må vi ta høyde for nå og lære av som arrangør. Vi syntes vi hadde gått opp dette i forkant, men det var ikke godt nok, sier Universal-direktør Petter Singsaas til NTB.
Hemmelige priser Andre Thomsgård, informasjonssjef i Securitas, Norges største og eldste sikkerhetsselskap i Norge, sier at avtalene mellom arrangør og vaktselskapene varierer.

- Dersom man har et fast avtaleforhold opererer man med et lavere prisnivå. Men prisen pleier å ligge på mellom 300 og 500 kroner per time per vekter.

BYVANKERE:  - Dessuten tiltrakk konserten en del «byvankere», som sto for  mesteparten av alle gjerderivinger og bryting av køkulturen, sier Henning Kristiansen, operativ leder i Pro Sec, som sto sikkerheten på Justin Bieber-konserten. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BYVANKERE: - Dessuten tiltrakk konserten en del «byvankere», som sto for mesteparten av alle gjerderivinger og bryting av køkulturen, sier Henning Kristiansen, operativ leder i Pro Sec, som sto sikkerheten på Justin Bieber-konserten. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer