Politiets skremsel

Ingress

Meninger

Innbyggerne i Oslo og andre større byer har lenge vært forberedt på storinnrykk av tilreisende romfolk. Både politiet og lokalpolitikere har operert med anslag som skulle forsvare ekstraordinære tiltak som tiggeforbud og andre restriksjoner. Frivillige organisasjoner som jobber med bostedsløse og derfor har rimelig god oversikt, har like lenge innvendt at tallene er altfor høye, uten at det har gjort inntrykk.

I Oslo har det Høyre-styrte byrådet, som har kjempet for et tiggeforbud, anslått at det var 2000 romfolk innom byen i fjor sommer, og at tallet i år kan nå det dobbelte. Spådommen har bidratt til sterke reaksjoner og gitt støtte til politiske hastevedtak. Byrådet sier at informasjonen kommer fra politiet, men i går måtte politiet i Oslo innrømme overfor Dagbladet at det ikke finns dokumentasjon for anslaget. De visste heller ikke hvor tallet stammet fra og benektet først at det kom fra dem. Tvert imot har politiet gjort egne undersøkelser som tyder på at antallet er betydelig lavere. Likevel har polititopper brukt tallet 2000 gjentatte ganger i debatten som argument for et tiggeforbud.

Politiets feilinformasjon er klanderverdig og skadelig for tilliten til politiet som en nøytral institusjon. Både politikere og innbyggere må kunne stole på informasjon fra politiets ledelse. Det er ekstra beklagelig at det fremstår som en bevisst manipulering av en opphetet politisk debatt, hvor politiet nærmest har fremstått som en aktør og pådriver for et tiggeforbud. Et annet ord for det er skremselspropaganda. Byrådet er ikke stort bedre. Det innrømmer at tallet var såpass usikkert at Oslo kommune ikke har brukt det i saksbehandlingen, men likevel har politikere benyttet det i debatten. Det er dessverre ikke første gang politikere skremmer med gale tall om dette temaet.

Noen anslag fra felten er så lave som 400, men Oslo bymisjon anslår at mellom 700-900 tiggere var innom Oslo i fjor sommer. Antallet har steget noe i år, men langt i fra doblet seg som det er spådd. Det skyldes angivelig at markedet er i ferd med å mettes. Markedsøkonomien virker også blant tiggere. Det er et rikt lands fattige trøst.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.