Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Politiinspektør Rohde refser pressen

Seksjonslederen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo-politiet går hardt ut mot mediene i Sigrid-saken.

ØDELEGGENDE FOR SIGRID-ETTERFORSKNINGEN: -De siste dagene har vi dessverre sett at flere medier har formidlet sine detaljerte opplysninger som direkte kan skade etterforskningen, hevder politidirektør Hanne Kristin Rohde. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ØDELEGGENDE FOR SIGRID-ETTERFORSKNINGEN: -De siste dagene har vi dessverre sett at flere medier har formidlet sine detaljerte opplysninger som direkte kan skade etterforskningen, hevder politidirektør Hanne Kristin Rohde. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Utspillet kommer i fagbladet Journalisten, der Hanne Kristin Rohde selv har skrevet et langt og krasst innlegg.

Rodhe hevder at mediene de siste dagene har kommet med detaljerte opplysninger som kan skade etterforskningen av drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er ikke udelt enig i kritikken.

Detaljerte opplysninger - Dette synes vi er alvorlig, av hensyn til den pågående etterforskningen og til de involvertes rettssikkerhet, skriver Rohde.

Ifølge Rodhe opplever politiet at journalister konfronterer dem med detaljerte opplysninger, som journalister vet at politiet verkene kan bekrefte eller avkrefte.

Hun mener også at journalister formidler ubekreftede opplysninger og funn som noe pressen «erfarer», tilsynelatende uten tanke for etterforskningen og et riktig sluttresultat.

Skader etterforskningen - Flere ting som er formidlet av mediene, har vært direkte feil, skriver hun, og fortsetter:

- Politiet kan ikke alltid gå inn og korrigere når mediene har tilegnet seg uriktige opplysninger, fordi vi da kan risikere å selv bidra til å skade etterforskningen.

- På dette grunnlag mener jeg det er en ansvarsfraskrivelse å hevde at politiet bare kan korrigere mediene, eller være mer åpne og tilgjengelige, slik jeg har fått høre fra redaktører og journalister vi har vært i kontakt med de siste dagene.

Politilekkasjer Selv om informasjonen mediene formidler kommer fra - sett fra politiets side - uønskede lekkasjer fra politiets etterforskning, hevder Rodhe at det ikke fratar pressen for ansvar.

- Vi ønsker ikke å gjøre pressens arbeid vanskeligere.

- Vi har respekt for at mediene har et viktig oppdrag, men i dekningen av enkelte store straffesaker savner jeg en større grad av refleksjon og bevissthet rundt spørsmålet om hva som skal og bør formidles i en tidlig fase av etterforskningen, skriver hun i Journalisten.

Ønsker debatt Rodhe regner med å bli imøtegått av journalister og redaktører, men håper at innlegget hennes skal skape en diskusjon innad i mediene.

- Etterforskingen i Sigrid-saken er svært krevende, og vi er inne i en sårbar fase etter at vi fant Sigrid drept.

- Vi forsøker å strekke oss langt i vår kommunikasjon med media, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av rettssikkerheten, skriver hun.

- Ville vært rart Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold sier at det ville vært rart dersom politiet var fornøyd med pressen i alt og ett.

- Men det vi kan ta til oss, er at vi alltid skal være korrekte. Det er sentralt i all journalistikk, sier kokkvold.

Han påpeker at mediene må være varsom med å formidle spekulasjoner som kan skade etterforskningen.

- Men Rodhe er også klar over at hun trenger bistand fra pressen for å kunne løse denne saken - og at pressen har en viktig samfunnsoppgave, sier Kokkvold.

SKAL VÆRE KOOREKT: - Det ville vært rart dersom politiet var fornøyd med pressen i alt og ett.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAL VÆRE KOOREKT: - Det ville vært rart dersom politiet var fornøyd med pressen i alt og ett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media