KREATIV: Hanne Kristin Rohde har skrevet barneboka «Kråka som hadde høydeskrekk». Det mange ikke vet er at politiinspektøren har en svært kreativ side. Kardiganen hun har på seg, har hun farget selv og sydd på knapper. 
Foto: Uffe Frandsen
KREATIV: Hanne Kristin Rohde har skrevet barneboka «Kråka som hadde høydeskrekk». Det mange ikke vet er at politiinspektøren har en svært kreativ side. Kardiganen hun har på seg, har hun farget selv og sydd på knapper. Foto: Uffe FrandsenVis mer

Politiinspektørens skjulte sider

Hanne Kristin Rohde gir ut barnebok og avslører at hun maler porselen.

(Dagbladet): Vi er vant til å se Hanne Kristin Rohde (49) i stram politiuniform. Det mange ikke vet, er at politiinspektøren, som leder Vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo, har to tatoveringer, drevet med porselensmaling og nå gir ut barnebok.

- I 2004 satt vi rundt kjøkkenbordet. Plutselig sier vår eldste sønn, Fabian, «mamma, tenk om fulger hadde høydeskrekk?». Det ble mye latter. På kvelden jogget jeg med en venninne, hun mente jeg burde skrive det ned, sier Rohde til Dagbladet.

Illustrerte selv Samme kveld satte hun seg igjen ved kjøkkebordet og skrev hele historien om kråka med høydeskrekk på et par timer. Hun var usikker på om noen ville illustrere den.

Ettersom hun har tegnet og malt mye, bestemte hun seg for å bildelegge den selv. 

- Jeg begynte med kråkemor, som var enklest. Fokuset er på strikketøyet og permanenten. Så tegnet jeg marken, sier Rohde.

Boka handler om kråkeungen Gustav, som ikke tør å fly. Han blir venn med ekornet Smatt, som viser ham at man kan få til alt, bare man vil det nok, og har gode venner.

I 2005 sendte Rohde tekst og tegninger til flere forlag. I posten fikk hun hyggelige refusjonsbrev i retur. Boka ble liggende på is helt til januar i år. En politikollega hadde kontakter i Commentum forlag, noen dager etter ble det møte. Dermed måtte Rohde bruke påsken til å lage flere tegninger for å ferdigstille boka.

- Dette var en spontan ide fra en spontan uttalelse. Nå er Fabian snart 20. Boka er mest til ham, ettersom han er primærkilden. Han syns det er kjempekult at det er blitt bok, sier Rohde.

Turte ikke snakke Hun har følt på dette med høydeskrekk, og forteller at hun også kjenner seg igjen i følelsen av å ikke få til alt.

SLIK KJENNER VI HENNE BEST:  Politiinspektør i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, er ofte i media for å snakke om tunge krimsaker og dystre voldtektsstatistikker.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SLIK KJENNER VI HENNE BEST: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, er ofte i media for å snakke om tunge krimsaker og dystre voldtektsstatistikker. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Hvem hadde trodd at jeg var livredd for å snakke i en forsamling før? Nå kan jeg snakke med hvem som helst, når som helst. Jeg tok det steg for steg, og kastet meg ut i det. Det nytter ikke å være aktor om du ikke tør å åpne munnen, sier hun.

Stadig er hun i media for å snakke om tunge krimsaker og dystre voldtektsstatistikker. Skjer det et drap, jobber hun døgnet rundt, men stort sett klarer hun å legge fra seg jobben når hun går hjem.

For å avreagere leser hun bøker, mest krim. Men noen roman fra eget yrkesfelt, blir det ikke med det første.

- Det er et tema hvor man må trå varsomt. Jeg har ikke planer om flere bøker, men dukker det opp en ide, er jeg åpen, sier Rohde.

Sterkt berørt Hun tror Norge aldri kan bli det samme etter 22. juli. Selv var hun på ferie med familien hos et vennepar i Sverige da terroren inntraff. Resten av kvelden satt de som klistrert til skjermen.

- Det har gjort noe med meg som menneske. Jeg har et ønske om å bli mer inkluderende. De som døde skal ikke ha mistet livet forgjeves, vi skal bli styrket som folk, sier Rohde.

I forhold til hvor mye man skal si til barn, mener hun alle må vurdere selv, fordi alle er forskjellige.

For familien Rohde har det vært viktig å snakke om det som har skjedd og være sammen.

BARNEBOK:  Hanne Kristin Rohde har skrevet og illustrert barnevoka «Kråka som hadde høydeskrekk».
BARNEBOK: Hanne Kristin Rohde har skrevet og illustrert barnevoka «Kråka som hadde høydeskrekk». Vis mer

- 12-åringen har stilt mange spørmål. Vi svarer på alt, og snakker om at vi har et multikulturelt samfunn hvor alle er like mye verdt, sier Rohde.

- På mitt beste Hun er svært ungdommelig og bruker ord som «kjempedigg». Derfor er det kanskje også en overraskelse for mange at hun fyller 50 neste år.

Da hun ble 45 ga hun to tatoveringer i gave til seg selv - to kinesiske tegn, en på korsryggen («venn») og en på ankelen («styrke»).

Når hun fyller 50, blir det feiring et helt år til ende.

- Hele familien med barn og kjærester skal til New York. I tillegg blir det familiefest og venninnefest. Det er ikke noe problem å bli eldre. Jeg føler at jeg er på mitt aller beste, sier Rohde og smiler.