DEBATT

Pels:

Politikere frykter mange mennesker i tog i dag

Pelsdyr i bur - igjen.

BURES INNE: For at næringen skal være lønnsom, puttes mink og rev inn i trange bur med netting på nesten alle kanter. Bildet viser tamlildere (fritter) på en dansk pelsdyrfarm. Foto: NTB Scanpix
BURES INNE: For at næringen skal være lønnsom, puttes mink og rev inn i trange bur med netting på nesten alle kanter. Bildet viser tamlildere (fritter) på en dansk pelsdyrfarm. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvert år går tusenvis av mennesker i fakkeltog mot pelsdyr i bur. Nå gjør de det igjen, i mange byer rundt omkring i landet, på lørdag. De er dyrevenner. Men ikke naive idealister og romantikere. Det er jordnære folk som er glade i dyr. Som vet at dyr kan lide.

De som demonstrerer er også ufattelig lei seg – og utålmodige. Og skuffet. I januar i år klarte et flertall på Stortinget nok en gang å holde liv i en døende pelsdyrnæring her i landet. Det er snart bare H, Frp og Sp (dessverre med støtte fra KrF) som ikke ser det meningsløse i å opprettholde ei næring på rundt to hundre røktere, som i følge alle sterke faginstanser har en driftsform som innebærer dyrelidelser.

NATURFOTOGRAF:
Stortingsrepresentant Arne Nævra, her på Svalbard.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
NATURFOTOGRAF: Stortingsrepresentant Arne Nævra, her på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Gjentatte avsløringer av dyreplageri – med bilder av sårskader og avbitte lemmer, er grusomt og gjør oss vondt. Men dette er ikke det verste. Som naturfilmskaper i en mannsalder har jeg jobbet med ville dyr på nært hold og prøvd å skildre deres naturlige liv på film. Jeg har sett hva de har av instinkter og krav til liv og utfoldelse.

For at næringen skal være lønnsom, puttes mink og rev inn i trange bur med netting på nesten alle kanter. Dette gjøres med dyr som har kort historisk og avlsmessig vei til husdyr (også kalt domestisering). De har fortsatt mye ville gener i seg. Aner dere hvor store jaktmarker og revir et mårdyr som mink har? For ikke å snakke om en rev?

I høringsinnspillet til pelsdyrutredningen sier Veterinærforeningen også at «dagens pelsdyrhold ikke er tilfredsstillende når det gjelder å ivareta dyrenes naturlige atferdsbehov, og tror ikke forholdene kan bli gode nok uten vesentlige endringer i driftsformen.» Alle som har fulgt med i utviklingen av pelsdyrnæringen kan være enige med veterinærforeningen i at: «når det gjelder dyrevelferd, har de aller fleste endringer av vesentlig betydning, kommet gjennom skjerpede krav til produsentene som følge av nye lover og forskrifter. Ofte har dette skjedd på tross av betydelig motstand fra næringene det gjelder.» Foreningen konkluderer med at «dersom det ikke er omforent vilje til å finne straksløsninger som gir vesentlig bedre forhold for pelsdyrene bør det legges til rette for en styrt avvikling av dagens pelsdyrhold i Norge.»

Veterinærinstituttet mener også at «de krav regelverket stiller til hold av pelsdyr ikke i rimelig grad sikrer akseptabel dyrevelferd, og at det er høyst usikkert om forskningen som pelsdyrutvalget foreslår iverksatt vil resultere i bedre dyrevelferd på farmene».

Pelsdyra har blitt mer sosialisert, de har blitt avlet tammere, sier næringa. Noe har kanskje skjedd – hos noen røktere. Men la oss sette dette på spissen. La oss anta at de var helt tamme, som et fullverdig kjæledyr. Hadde en hundeeier puttet hunden sin inn i et bur på rundt en kvadratmeter og latt den være der hele livet – med potene i nettingen hele døgnet, for så å bli pelset etterpå?

Jeg er bondevenn og glad i norske bygder og ønsker jordbruket alt godt, og det skal jeg jobbe hardt for på Stortinget. Men denne næringen må dessverre avvikles; den betyr lite for landbruket som helhet, og brukeren må gis støtte til omlegging. Det er best for alle parter, også for oppdretteren. Pelsdyrnæringen setter hele landbruket i vanry.

Sjelden ser vi Stortinget så til de grader i utakt med folkemeninga. 136 tusen underskrifter mot pelsdyroppdrett i Norge ble overlevert regjeringa for et år siden. Da Siv Jensen la fram statsbudsjettet for noen dager siden, fikk vi en ny provokasjon i fanget. Nå skulle også organisasjonene som jobber for dyrevelferd vingeklippes. De blei rett og slett strøket fra budsjettet! For dem betyr de små summene enormt mye.

Hva skal til for å snu de blå-blå og Senterpartiet i pelsdyrsaken? Hva kan du gjøre? Du kan kontakte de skyldige politikerne; det er bare å skrive til dem – og du kan gå i tog i dag. Politikere frykter mange mennesker i tog.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer