RØYKER PÅ FILM: Skuespiller Audrey Tautou vises ofte med en røyk i hånda, i rollen som Coco Chanel i den franske filmen «Coco før Chanel» fra 2009. FOTO: Filmweb
RØYKER PÅ FILM: Skuespiller Audrey Tautou vises ofte med en røyk i hånda, i rollen som Coco Chanel i den franske filmen «Coco før Chanel» fra 2009. FOTO: FilmwebVis mer

Politikere har fått nok. Vil forby røyking på fransk film

Frankrikes helseminister sier hun ikke forstår hvorfor det er viktig å røyke på film.

(Dagbladet): - Røyking er veldig framtredende i fransk film, også i dag. Særlig i svart/hvitt-filmer er røyken et visuelt element. Det er få filmkulturer hvor røyking har vært viktigere enn i den franske, hvis noen, sier Aksel Kielland, filmanmelder i Dagbladet.

Men nå spøker det for den franske filmrøykingen. Flere politikere vil forby røykingen i fransk film.

I en debatt i det franske parlamentet, som handlet om prisen på tobakk, uttalte senator Nadine Grelet-Certenais at hun mente franske regissører reklamerte for røyking i filmene sine.

- 70 prosent av nye franske filmer har minst en scene med noen som røyker, sa Grelet-Certenais, ifølge nettstedet Dazed. Hun la til at dette mer eller mindre bidrar til å gjøre røyking til noe hverdagslig, og til en økning av røykere blant både barn og voksne.

Helleland vil ikke blande seg

Den franske helseministeren, Agnès Buzyn, har også tatt tak i saken. Hun har bekreftet at hun vil ha et møte med kulturministeren, for å diskutere hvordan de kan gjøre tobakk til en mindre normal del av samfunnet.

- Jeg forstår ikke hvorfor det er viktig å røyke i fransk film, sier hun.

Flere og medier har latterliggjort forslaget på Twitter, skriver The Guardian. Blant dem er Le Cinéma est mort, et radioprogram i Frankrike, som skrev «Samtidig bør franske filmstjerner fra nå av spise fem frukt og grønnsaker om dagen».

Selv om flere franske politikere ønsker et forbud, er kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) tydelig på at dette ikke vil bli aktuelt i Norge.

IKKE FORBUD: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (Frp) vil ikke ha et forbud i Norge. FOTO: NTB Scanpix
IKKE FORBUD: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (Frp) vil ikke ha et forbud i Norge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Prinsippet om armlengdes avstand mellom politikere og kunstneriske vurderinger gjelder selvfølgelig også når det kommer til produksjon av film. Det er ikke aktuelt med et norsk lovforbud mot røyking i scener på film, sier Helleland til Dagbladet.

Hun har ikke inntrykk av at det er så mye røyking i norsk film.

- Det skyldes kanskje at vi røyker langt mindre her i landet enn vi gjorde for få år siden, noe jeg tror vi alle kan være enige om at er en god utvikling, legger hun til.

Norsk og amerikansk film

Ifølge filmanmelder Aksel Kielland er det få rollefigurer som røyker både i norske og amerikanske filmer.

- Røyking var lenge framtredende i amerikansk film også, men siden 90-tallet har de hatt en mye større bevissthet om helseaspektet ved det. Nå er det sjelden du ser folk røyke i en hollywoodfilm. Norsk film er ganske lik amerikansk på dette punktet, forklarer han.

Filmmessig mener han røyking kanskje er den beste lasten en rollefigur kan ha, siden røyken brukes som visuelt element. Han legger til at rollefigurer røyker mye oftere i fransk film enn i andre vestlige filmer.

- I amerikanske filmer og i mange andre land er man så bevisste på det med å promotere helse, at hvis en rollefigur røyker er det noe som berskriver rollefiguren. Mens i Frankrike er det bare en rekvisitt i stor grad, sier Kielland.

Han tror politikerne vil nå fram med ønsket om mindre filmrøyking.

- Kanskje det ikke blir et forbud, men jeg tror det vil bli en nedgang i det på samme måte som i resten av vesten, sier han.