DEBATT

Debatt: Foreldrepermisjon

Politikere må slutte å pålegge familiene hvordan de skal leve sitt liv

Vi må derfor innføre valgfri foreldrepermisjon for å gi foreldrene fleksibilitet og valgfrihet i en hektisk hverdag.

UTEN INNBLANDING: Hvordan permisjonsukene skal fordeles, klarer familiene fint å bestemme selv uten innblanding fra reguleringskåte politikere, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UTEN INNBLANDING: Hvordan permisjonsukene skal fordeles, klarer familiene fint å bestemme selv uten innblanding fra reguleringskåte politikere, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Bjørn Kristian Svendsrud.
Bjørn Kristian Svendsrud. Vis mer

Ina Libak og Astrid Hoem fra AUF har i Dagbladet tirsdag 19. februar, et innlegg om foreldrepermisjon. De ønsker å erstatte dagens permisjonsordning med en todelt permisjon der ukene er likt fordelt mellom begge foreldrene.

Politikere sin fremste oppgave er å gjøre hverdagen enklere og mer fleksibel for folk flest. Vi bør derfor fjerne fedrekvoten og gjøre alle permisjonsukene valgfrie for familiene.

Libak og Hoem starter sitt innlegg med å si at debatten om foreldrepermisjon vekker mange følelser. Det har de helt rett i, og det å bli forelder er trolig et av de mest følelsesladde øyeblikkene et menneske opplever. Det burde derfor være en selvfølge at familiene får lov til å bestemme selv hvordan de skal fordele foreldrepermisjon. Det er et individuelt valg som staten ikke skal legge seg opp i.

Velferdssamfunnet vi har i Norge har sørget for at vi har en av verdens beste permisjonsordninger. Foreldre har rett til permisjon i 59 uker med 80 prosent lønn eller 49 uker med 100 prosent lønn. Den gode foreldrepermisjonsordningen bidrar til at foreldrene tidlig knytter viktige bånd til barnet som varer livet ut. Jeg er derfor svært glad for at vi har en god permisjonsordning som gir mulighet for begge foreldrene til å skape et godt forhold til barnet.

Alle familier er unike. Det betyr at noe som passer for én familie ikke nødvendigvis passer for en annen familie. Det er derfor viktig at vi lar familiene bestemme fordelingen av permisjonsukene selv. Verken todeling eller tredeling er optimalt. Det er ikke staten sin oppgave å bestemme hvordan familiene skal fordele permisjonen. Staten skal ikke legge seg opp i privatlivet til familiene. Hvordan permisjonsukene skal fordeles klarer familiene fint å bestemme selv uten innblanding fra reguleringskåte politikere.

Jeg synes det er trist at politikere stadig fremmer forslag som helt åpenbart gir mindre valgfrihet for familiene. Det er ikke noe nytt at AUF ønsker å legge seg opp i hvordan folk velger å leve sitt eget liv, men de burde holde seg for gode til å bestemme over hvordan familiene ønsker å fordele permisjonsukene de har fått tildelt. Her er de riktignok ikke alene, det er altfor mange partier i Norge som ikke stoler på at familiene selv vet best.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer