DEBATT

Debatt: Private barnehager

Politikere misbruker «barnehagedata»

Politikere og direktører må slutte å ta subjektive meningsmålinger fra foreldre til inntekt for kvalitet i barnehagen.

MÅLER IKKE KVALITET: Foreldreundersøkelsen måler ikke kvalitet, den måler egenskaper ved foreldrene, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
MÅLER IKKE KVALITET: Foreldreundersøkelsen måler ikke kvalitet, den måler egenskaper ved foreldrene, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Heidi Nordby Lunde fra Høyre hevder i Dagsnytt 18 den 25. juli at private barnehager har høyere kvalitet enn kommunale. Langt på vei er administrerende direktør i NHO service og handel, Anne Cecilie Kaltenborn, og administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforening, Anne Lindboe, i magasinet Velferd ute på samme galeien. Dokumentasjonen ser ut til å være Fafos foreldreundersøkelse utført for Utdanningsdirektoratet.

Dette er grovt misbruk av Foreldreundersøkelsen. Den måler ikke kvalitet. Den måler egenskaper ved foreldrene, her: Deres tilfredshet. Den mest rimelige tolkningen av Fafos undersøkelse er at foreldre som har barn i private barnehager, er litt annerledes enn foreldre som har barn i kommunale barnehager. Kanskje har de litt bedre råd. Kanskje er de litt mer tilhengere av privat drift. Kanskje tror de litt mer at kvaliteten i de private barnehagene er best. Kanskje er det nettopp derfor de sender barna sine i en privat barnehage om de kan velge.

Så vidt vites, finnes det ingen vitenskapelig publisert undersøkelse av norske barnehager som viser vesentlige forskjeller i viktige indikatorer på kvalitet for barns utvikling. Det nærmeste vi kommer, er Folkehelseinstituttets store barnehageundersøkelse som omfatter over 4000 barn. Den viser bare ubetydelige forskjeller i kvalitet av betydning for barns psykisk helse mellom private og kommunale barnehager. Men Folkehelseinstituttets undersøkelse ble utført før store barnehagekonsern begynte å kjøpe opp norske barnehager og skaffe seg milliardoverskudd. Hva som har skjedd siden vet vi ikke noe om.

Kvalitet er et objektivt mål som må observeres i barnehagen direkte eller indirekte. Politikere og administrerende direktører må slutte å ta subjektive meningsmålinger fra foreldre til inntekt for kvalitet i barnehagen. I stedet bør de bidra til at vi får mer nyanserte data til en informert debatt om hvilke barnehagekvaliteter som er av betydning for barns utvikling, og så eventuelt vurdere kommunale og private barnehager mot dette.

For ordens skyld: Undertegnede har ingen profesjonell mening om barnehager skal være private eller kommunale. Kun om politikere og administrerende direktørers misbruk av data.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer