DEBATT

Debatt: Private barnehager

Politikere misbruker «barnehagedata»

Politikere og direktører må slutte å ta subjektive meningsmålinger fra foreldre til inntekt for kvalitet i barnehagen.

MÅLER IKKE KVALITET: Foreldreundersøkelsen måler ikke kvalitet, den måler egenskaper ved foreldrene, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
MÅLER IKKE KVALITET: Foreldreundersøkelsen måler ikke kvalitet, den måler egenskaper ved foreldrene, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Heidi Nordby Lunde fra Høyre hevder i Dagsnytt 18 den 25. juli at private barnehager har høyere kvalitet enn kommunale. Langt på vei er administrerende direktør i NHO service og handel, Anne Cecilie Kaltenborn, og administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforening, Anne Lindboe, i magasinet Velferd ute på samme galeien. Dokumentasjonen ser ut til å være Fafos foreldreundersøkelse utført for Utdanningsdirektoratet.

Dette er grovt misbruk av Foreldreundersøkelsen. Den måler ikke kvalitet. Den måler egenskaper ved foreldrene, her: Deres tilfredshet. Den mest rimelige tolkningen av Fafos undersøkelse er at foreldre som har barn i private barnehager, er litt annerledes enn foreldre som har barn i kommunale barnehager. Kanskje har de litt bedre råd. Kanskje er de litt mer tilhengere av privat drift. Kanskje tror de litt mer at kvaliteten i de private barnehagene er best. Kanskje er det nettopp derfor de sender barna sine i en privat barnehage om de kan velge.

Så vidt vites, finnes det ingen vitenskapelig publisert undersøkelse av norske barnehager som viser vesentlige forskjeller i viktige indikatorer på kvalitet for barns utvikling. Det nærmeste vi kommer, er Folkehelseinstituttets store barnehageundersøkelse som omfatter over 4000 barn. Den viser bare ubetydelige forskjeller i kvalitet av betydning for barns psykisk helse mellom private og kommunale barnehager. Men Folkehelseinstituttets undersøkelse ble utført før store barnehagekonsern begynte å kjøpe opp norske barnehager og skaffe seg milliardoverskudd. Hva som har skjedd siden vet vi ikke noe om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer