Politikere og eksperter raser mot dansk storserie

- Et makkverk.

FRA INNSPILLINGEN: Jakob Oftebro spiller Laust, som verver seg til det danske forsvaret. Foto: Per Arnesen.
FRA INNSPILLINGEN: Jakob Oftebro spiller Laust, som verver seg til det danske forsvaret. Foto: Per Arnesen.Vis mer

(Dagbladet): På søndag har tv-serien «1864» premiere på dansk tv. 

Den norske skuespilleren Jakob Oftebro, kjent fra blant annet «Kon-Tiki», «Viktoria» og «Max Manus» spiller en av hovedrollene i TV-serien, som med et budsjett på 173 millioner kroner er den største og dyreste produksjonen i Danmark noensinne. 

Får kritikk Den storstilte tv-serien har imidlertid måttet tåle sterk kritikk allerede før premieren, fra flere danske historikere og politikere.

Diskusjonen startet ved at historikeren Rasmus Glenthøj, som blant annet har skrevet boka «1864 - Sønner av de Slagne», beskyldte serien for historiske feil.

- Filmfolk har selvfølgelig kunstnerisk frihet, men det er alltid et dilemma mellom kunstnerisk frihet og historisk korrekthet, sier han ifølge danske Berlingske.

Serien er et kjærlighetsdrama spunnet rundt den andre slevigske krigen. Den kulminerte med Slaget ved Dybbøl i 1864, der Danmark tapte en tredjedel av sine landområder.

Glenthøj mener blant annet at enkelte av karakterene i serien, spesielt påpeker han den ledende politikeren Monrad, er karikert på en ekstrem og feilaktig måte. Han mener også at serien gir inntrykk av at krigen skyldtes utelukkende dansk nasjonalisme, noe han mener blir å forenkle historien på grovt vis. 

På bakgrunn av Glenthøjs uttalelser sendte avisa Berlingske tre episoder av tv-serien til tre andre historikere på feltet, som i stor grad stilte seg bak kritikken. 

Inspektør på Tøjhusmuseet og forfatter av flere bøker om 1864, Jens Ole Christensen, mener tv-serien fremstiller et «lite troverdig» utsnitt av historien, og at den gjør oss dummere fremfor klokere. Også arkivar og forskningsleder ved Syddansk Universitet, Hans Schultz Hansen, og professor i kulturhistorie på SDU, Inge Adriansen, stiller seg bak kritikken. 

De er imidlertid åpne for at tv-produksjoner har kunstnerisk frihet til å dikte, men mener at det i dette tilfellet har gått for langt. 

- Et makkverk Nå har også politikerne kommet på banen. Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti sier til Berlingske at hun er «dypt rystet» over serien, og kaller den «et makkverk».

- Det er synd og skam, for da vi ga pengene fra Folketinget, håpet jeg at vi ville få en seriøs og kompetent fortolkning om 1800-tallets store drama, sier hun til avisa og fortsetter:

- Den er tendensiøs og politiserer uten skam. 

Det er den profilerte filminstruktøren Ole Bornedal som er manusforfatter og instruktør på den kommende serien. Han har jobbet fire år med å utvikle tv-serien, og avviser kritikken til historikerne og Kjærsgaard. 

Avviser kritikken - For det første kan ikke historikerne fortelle meg eller mine kolleger noe som helst om hvordan man skal lage drama. Det er ingen regler som sier at jeg ikke skal få lov til å slå sammen to, fire, seks, eller ti personer til én karakter, sier han og fortsetter: 

- Historien er ikke ensidig. Derfor er man nødt til at foreta noen valg, og jeg forstår godt, at noen nå vil ha taletid og påpeke unøyaktigheter. Det får de absolutt mulighet til, og det forteller bare danskene noe  de allerede vet - nemlig at om man vil ha mest mulig kunnskap om 1864, så kan man hente den fra mange forskjellige steder. 

Serien er delfinansiert av TV2 og var i utgangspunktet støttet av Norsk filminstitutt, før de trakk støtten på grunn av for få norske medvirkende i prosjektet

Blir film I første omgang skal «1864» sendes som en tv-serie på den danske kanalen DR1, men det er også planlagt en spillefilm på 150 minutter. 

Dagbladet var til stedet under deler av innspillingene til i Tsjekkia, der Oftebro var i aksjon i flere krigsscener. 

Oftebro spiller rollen som Laust, som sammen med broren Peter (Jens Frederik Sætter-Lassen), verver seg til det danske militæret. Han får gode skussmål fra en av produsentene for prosjektet. 

- Jakob er en av de beste skuespillerne i Skandinavia. Han gjorde det fremragende både i «Max Manus» og «Kon-Tiki», og i tillegg snakker han dansk, sa produsent Peter Bose til Dagbladet i fjor

Da Dagbladet konfronterte Oftebro med skussmålene fra sin danske produsent, var dette svaret: 

- Er det sant? Det er utrolig hyggelig at han sier det. Jeg er uansett veldig beæret for at de har valgt meg, og at jeg får være en del av dette prosjektet.