LEDER

Politikere og militærmakt

Krigen i Irak skal ikke synes i Norge.

OVERSÅ RÅD: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide
OVERSÅ RÅD: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det har vakt oppsikt at regjeringen valgte å ignorere forsvarssjefens primære fagmilitære råd når det gjelder norske styrker i Irak. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen mente det ikke var nødvendig å sende norske spesialstyrker - våre absolutte elitesoldater - til Irak. Begrunnelsen var at det ikke er behov for spesialstyrker i det norske oppdraget, som vesentlig skal bestå av våpenopplæring. Det var også bekymring for at spesialstyrkene kunne ende opp med å lære opp irakiske styrker som seinere kunne begå uakseptable overgrep i Irak eller andre steder. Saken ble først omtalt på nettstedet aldrimer.no som er et prosjekt om Norges forsvarsevne.

Regjeringen overså dette rådet og valgte anbefaling nummer to som innebærer fortsatt bruk av spesialstyrker. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) er som vanlig passe upresis når hun tilknappet beskriver bakgrunnen for valget. Hun sier det handler om å forholde seg til utviklingen på bakken i Irak og hensynet til norske styrkers sikkerhet. Det er all grunn til å tro at beslutningen bygger på en bredere vurdering enn dette.

Noen mener det er overraskende, til og med kritikkverdig, at regjeringen overkjører forsvarssjefen og ikke lydig gjør som han sier. Det er et farlig feilspor. Det er regjeringens plikt og rett å foreta en helhetlig politisk vurdering av hvordan norske militærstyrker skal brukes. Da sier det seg selv at konklusjonen imellom må avvike fra råd basert på fagmilitære premisser. Derfor er avviket heller ikke noe nederlag for forsvarssjefen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.