FLAKS MED SUKSESS: Dokumentarfilmskaper Rachel Lears begynte å følge Alexandria Ocasio-Cortez lenge før hun ble en kontroversiell politisk stjerne, men filmen som handler om hvordan hun ble valgt, handler også om hva det koster for de som ikke opplevde det samme. Foto: Netflix / AP
FLAKS MED SUKSESS: Dokumentarfilmskaper Rachel Lears begynte å følge Alexandria Ocasio-Cortez lenge før hun ble en kontroversiell politisk stjerne, men filmen som handler om hvordan hun ble valgt, handler også om hva det koster for de som ikke opplevde det samme. Foto: Netflix / AP Vis mer

Tilbakeblikk på det amerikanske valget:

Politikere som gråter av glede og av skuffelse

Stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez er hovedpersonen i en ny dokumentar - som også viser hvor tungt det er for de politikerspirene som ikke lykkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er interessant hvordan en historie blir forstått ut fra slutten, hvordan et hendelsesforløp kan virke uunngåelig når du ser tilbake på det. Historien om Alexandria Ocasio-Cortez er som et tilfredsstillende gjenkjennelig eventyr: Hun slo seg opp gjennom en grasrotkampanje i Bronx, utfordret en av nestorene i det demokratiske partiet fra venstre, vant en plass i Representantenes hus høsten 2018 og har fortsatt å sette dagsorden siden den gang.

Når det nå har kommet en ny dokumentar som beskriver nettopp denne kometferden, Netflix’ «Kampen om kongressen», eller «Knock Down the House», er det mest flaks. Dokumentarist Rachel Lears bestemte seg for å følge fire kvinnelige kongresskandidater som alle kom utenfra og kjempet mot betydelige odds, og som alle har smertefulle erfaringer bak seg som er grunnen til at de stiller. Tilfeldigvis ble Ocasio-Cortez en av dem. Det er på grunn av hennes berømmelse at filmen nå blir distribuert så bredt, og hun har naturligvis en dominerende rolle i filmen. Scenen der hun skjønner at hun har vunnet, himmelfallen og med hånden foran munnen, er allerede blitt berømt.

Men Lears beretning ville ikke gjort inntrykk på samme måte hvis ikke de tre andre - Cori Bush, Paula Jean Swearingen og Amy Vilela - ikke hadde vært der. Alle tre tapte sine primærvalg. «Kampen om kongressen» beskriver den endeløse rekken av oppgaver: Skilt som lages med spraymaling og sjablonger, nervøs banking på dørene til velgere som ikke er spesielt interessert i å snakke. I alle historiene er det håp, vilje, og enorme anstrengelser, men tre av fire må se det de har jobbet for, forsvinne foran øynene på dem. Et av de sterkeste øyeblikkene er når den ene av de tre bryter sammen og hullker, mens familien strømmer til.

Særlig i USA, der penger har så enormt mye å si for hvem som blir valgt eller ikke, er det slik, men også i andre land og andre former for aktivisme: Det er risikabelt. Det finnes ingen garantier. Det gir enorme fordeler å være på innsiden allerede, en velkjent vare og et trygt investeringsobjekt, og desto det er desto flere hindringer ved å komme utenfra. Den som sitter der og tar de tusen telefonene, lager trykksakene, tar på seg smilet og går ut til mikrofonene, må finne en måte å tro på at anstrengelsene likevel skal føre frem, eller når de ikke gjør det: At det likevel kom noe godt ut av det.

Rachel Lears har forklart at hun har holdt en journalistisk armlengde til de fire kvinnene, men filmen hennes er likevel åpenlyst sympatisk innstilt til det politiske prosjektet deres. Hun har valgt å være en velvillig flue på veggen, men «Kampen om kongressen» kunne hatt mer nerve om hun hadde gått litt tettere på de fire, spurt dem mer ut både om de politiske visjonene sine og om hva de tenker om sin egen fremtid og om valgkampene de kastet seg ut i; om nederlagene fikk dem til å miste troen på at «en som dem», fra alminnelige kår og med lite penger, kunne nå opp.

I en trøstesamtale på telefon sier Ocasio-Cortez til Vilela: «For et en av oss skal klare det, må hundrevis av oss gjøre et forsøk». Det finnes mange feilede prosjekter der stoltheten etterpå må knytte seg til noe annet enn seier. «Kampen om kongressen» er også historien om tre av dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer