Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Politikere undergraver folkets ombudsmann

Vi trenger en sivilombudsmann som er faglig sterk, uredd og som ikke har for sterke bånd til politiske institusjoner og offentlig forvaltning.

ENESTE SØKER: Hanne Harlem, tidligere justisminister og nå kommuneadvokat i Oslo, er eneste kvalifiserte søker til stillingen som Stortingets ombudsmann for forvaltningen. Spørsmålet er om hun har tilstrekkelig integritet til denne viktige stillingen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
ENESTE SØKER: Hanne Harlem, tidligere justisminister og nå kommuneadvokat i Oslo, er eneste kvalifiserte søker til stillingen som Stortingets ombudsmann for forvaltningen. Spørsmålet er om hun har tilstrekkelig integritet til denne viktige stillingen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Meninger

Stortingets ombudsmann forvaltingen - også kjent som sivilombudsmannen - spiller en særdeles viktig rolle i maktforholdet mellom folket og offentlige og politiske institusjoner. Ombudet skal sikre at offentlig forvaltning ikke gjør urett mot enkeltpersoner i sine avgjørelser, og at embets- og tjenestemenn ikke gjør feil eller forsømmelser i sine plikter. Sivilombudsmannen skal bidra til at menneskerettighetene respekteres og har et eget mandat når det gjelder forebygging av tortur. I 2018 behandlet ombudet 3904 klager. En tredel av sakene som ble realitetsbehandlet medførte kritikk eller henstilling om å se på saken på nytt. Klagene omfattet instanser som NAV, utlendingsmyndighetene, politiet, fylkesmennene og innsyn i offentlige dokumenter..

Siden Andreas Schei ble oppnevnt som den første sivilombudsmannen i 1962, har institusjonen hatt en sterk posisjon. Det er i ferd med å endre seg. Både regjeringen og enkelte kommuner trosser nå åpenlyst ombudets kritikk eller henstillinger. Oslo kommune har aktivt og med suksess motarbeidet offentlighetens mulighet for innsyn i byrådsnotater. Regjeringen Solberg har i et lovforslag tatt til orde for å innskrenke Sivilombudsmannens innsyn i regjeringsdokumenter. I en slik sak (som gjaldt Siv Jensens hytteleie) svarte statsministerens kontor at ombudets uttalelse “ikke kan tillegges nevneverdig vekt”.

Sivilombudsmannen har overfor Stortinget pekt på denne utviklingen: «det er svært uheldig om forvaltningen ikke følger Sivilombudsmannens uttalelser om uttalelser om tolkning av lover som Stortinget har vedtatt. Dette undergraver Sivilombudsmannens mulighet til å utføre sitt oppdrag og svekker den parlamentariske kontrollen med forvaltningen».

Stortinget skal nå oppnevne ny sivilombudsmann og det finnes bare en kvalifisert søker: Hanne Harlem som i dag er kommuneadvokat i Oslo. I denne rollen har Harlem - på vegne av Oslo kommune - aktivt motarbeidet sivilombudsmannens henstillinger. Som justisminister motarbeidet hun ombudets arbeid med å undersøke om hemmelighold i en sak var legitim.

Jurister må påta seg oppdrag i saker som går på tvers av eget syn. Politikere må i mellom underkaste seg overordnede formål eller instanser. Det er likevel grunn til å reise spørsmål om Hanne Harlem har den nødvendige integritet og forståelse av ombudets rolle. Vi trenger en sivilombudsmann som er faglig sterk, uredd og som ikke har for sterke bånd til politiske institusjoner og offentlig forvaltning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media