Politikeren Pinter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NOBELPRIS: Tildelingen av Nobelprisen i litteratur til Harold Pinter har møtt tilnærmet unison begeistring fra det norske kulturmiljøet. Mange har uttrykt begeistring for at en «politisk aktivist» får prisen. Mediene har omtalt Pinter som en anti-krigsdemonstrant og viktig samfunnsdebattant. Da utnevnelsen ble kjent, nevnte også Horace Engdahl fra Svenska Akademin at man bl.a. har lagt vekt på Harold Pinters litterære behandling av politiske problemstillinger.

Det er godt mulig man kan hylle Pinter for hans litterære kvaliteter. Hans politiske engasjement kan man imidlertid med rette stille spørsmål ved. For eksempel vil de fleste oppegående personer ta avstand fra det totalitære Cuba-regimet som fengsler folk i 20 år for å kritisere myndighetene. Pinter har derimot lovprist Cuba for «respekt for menneskelig verdighet». Til tross for massiv dokumentasjon fra Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner, signerte Pinter i mars i år et opprop som hevder at «det har ikke vært et eneste tilfelle av forsvinning, tortur eller utenomrettslig henrettelse [på Cuba] siden 1959».

PINTERS FANATISKE anti-amerikanisme bør man heller ikke forbigå i stillhet. I 1988 skrev han i britiske The Independent at «Det finnes kriseplaner for at Amerika skal ta over dette landet». Han understreket spesielt at dette ikke ble sagt som en spøk. På et foredrag han holdt 10.juni 2003 påpekte Pinter at det finnes bare én sammenligning med dagens USA, nemlig nazi-Tyskland. Under den samme seansen kalte han Tony Blair for en «villedet idiot». Dette var et ganske mildt utfall mot Blair sammenlignet med et annet året før, da Pinter uttrykte at han har forståelse for at terrorister vil angripe Stortbritannia, og at dette uansett er Tony Blairs skyld.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer