Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Politikerne er ikke uten ansvar for DNBs affærer

Panama-papirenes avsløringer var ikke ukjente for Jens Stoltenberg-regjeringen. Likevel gjorde de ingenting.

PASSIV: Tidligere nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) gjorde ingenting for å følge opp finansminister Kristin Halvorsen (SV) ønske om at DNB skulle avvikle skatteparadis-tilbudet.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
PASSIV: Tidligere nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) gjorde ingenting for å følge opp finansminister Kristin Halvorsen (SV) ønske om at DNB skulle avvikle skatteparadis-tilbudet. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DNB har med rette fått mye pepper for å legge til rette for å tilby norske og utenlandske bankkunder muligheten til å plassere pengene sine i skatteparadiset Seychellene, etter lekkasjene fra advokatfirmaet Mossack Fonseca ble gjort kjent på søndag.

Kritikken har også kommet fra medlemmer fra Stoltenberg II-regjeringen, som satt med makten mens DNB opprettet postkasseselskapene for sine rike kunder.

Både daværende finansminister Kristin Halvorsen og statssekretær Roger Schjerva (begge fra SV) har vært ute og anklaget DNB for ikke å ha gjort mer. I VG kontrasterer Schjerva den rødgrønne regjeringens ambisiøse jobb mot skatteparadis med bankens «samfunnsundergravende virksomhet».

Det er ingen tvil om at DNB bør skamme seg. Og mye mer enn DNB-sjefene Rune Bjerke og Tom Rathke ser ut til å gjøre.

Det er nærmest uforståelig at Rune Bjerke har så mye frekkhet i seg at han hevder at det å «rydde opp» i noen «begreper på vår hjemmeside» var å ta «på alvor» Kristin Halvorsens utsagn til Dagsrevyen i 2007, hvor hun «forvente[t] ... at DNB Nor avvikler ... tilbudet».

Det er likevel liten grunn til å tro på skjønnmalingen fra politikerne. Det er korrekt at Kristin Halvorsen i 2007 lanserte en «krig mot skatteparadis», og at regjeringen jobbet internasjonalt for å få på plass et bedre rammeverk.

Men det betyr ikke at verken Halvorsen eller regjeringen hadde blikket tilstrekkelig festet mot den praksisen som foregikk her hjemme.

For hvor var oppfølgingen etter utsagnet til Dagsrevyen? Det var ingen dialog mellom Finansdepartementet og DNB før reportasjen i Dagsrevyen, og lite vitner om noen dialog etter.

Mannen som må være forventet å følge opp utspillet, Dag Terje Andersen (Ap), som var næringsminister fra 2006 til 2008, i perioden hvor DNB opprettet alle Seychelle-avtalene med unntak av én, forteller til Dagsavisen at han ikke husker at dette var en problemstilling for DNB.

Det var han, og ikke finansministeren, som burde være forventet å ha tatt dialogen med DNB. Det er næringsministeren som er ansvarlig for det statlige eierskapet og Næringsdepartementet som forvalter eierskapet i DNB.

Men selv om han ikke husker å ha gjort noe slikt, understreker han at han «alltid var opptatt av etisk forsvarlig drift» i sin periode som næringsminister.

Det er godt mulig han var det, men lite tyder på at han gjorde noe spesielt med det. I regjeringens eierskapsmelding «et aktivt og langsiktig eierskap» fra 2006-2007, hvor regjeringens eierskapspolitikk kommer til uttrykk, er ikke skatteparadis nevnt en eneste gang. Det er ikke fordi en slik beskjed ikke passer inn i dette formatet.

I eierskapsmeldinga fra 2010-2011 kom det nemlig inn: «Selskaper med internasjonal virksomhet følger OECDs retningslinjer på skatteområdet, og herunder søker å unngå å benytte skatteparadiser som ikke følger standardene til Global Forum om transparens og effektiv informasjonsutveksling i skattesaker og som ikke vil inngå skatteopplysningsavtaler med Norge».

Et søk på Dag Terje Andersen og skatteparadis i mediedatabasen Retriever gir heller ingen indikasjon på et sterkt engasjement. Det gir nemlig ikke et eneste relevant treff.

Andersen kan heller ikke skylde på at det ikke var kjent. For det første må statsministeren og næringsministeren kunne holdes ansvarlig for hva finansministeren sier på Dagsrevyen. For det andre, var DNBs praksis kjent for Økokrim i en årrekke, slik Petter Nordeng, leder for avdeling for skattekriminalitet hos Økokrim, forteller til P4.

At andre statlige selskaper var innblandet i skatteparadis var heller ikke ukjent for Andersen. I 2007 ble det avslørt at SAS leaset fly fra et selskap på Caymans Island, uten at det fikk næringsministeren til å reagere.

Den eneste mulige konklusjonen må være at det rett og slett ikke ble ansett for å være viktig nok.

DNB er åpenbart ansvarlig for å legge til rette for en konstruksjon som «kunne brukes til å skjule former og inntekter i utlandet», slik DNBs konserndirektær Tom Rathke, selv formulerte det. Det betyr ikke at vi skal la politikerne slippe unna med mangel på handling og kreativ historieskriving.

MERK: I første utgaven av denne kommentaren ble det gitt inntrykk av at endringene som kom med eierskapsmeldinga i 2010-2011, først kom med Solberg-regjeringens eierskapsmelding. Det stemmer ikke. Takk til Snorre Wickstrøm for å gjøre meg oppmerksom på det.