DEBATT

Integrering:

Politikerne glemmer arbeidsinnvandrerne i integreringspolitikken

Manglende språkkunnskaper og lite kunnskap om det norske systemet bidrar til at arbeidsledige innvandrere fra EU/EØS-land som er bosatt permanent i Norge sliter med å komme seg ut på arbeidsmarkedet på nytt.

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Integrering ble en del av den norske valgkampen gjennom debatten om norske verdier. Det ble en polarisert, mindre god debatt der en i liten grad tok tak i tiltak og mål for dem som skal integreres; flyktninger og arbeidsinnvandrere. Dessverre mangler det skikkelige planer for integrering av arbeidsinnvandrere som jo er den største gruppen. Det kan bli kostbart.

Forskjellige typer innvandrere har behov for ulike ting, og en felles integreringsplan rettet mot alle fungerer derfor ikke. Våren 2016 la regjeringen fram integreringsmeldingen «Fra mottak til arbeidsliv- en effektiv integreringspolitikk». Den fokuserer på flyktninger. De europeiske arbeidsinnvandrerne må mer eller mindre klare seg selv.

I fjor ble det registrert i underkant av 38 000 nye arbeidsinnvandrere fra EØS-land. I løpet av samme periode kom 3 460 flyktninger. Arbeidsinnvandrere som ikke er integrert løper en større risiko for utnyttelse, fattigdom og ekskludering. Det kan fort føre til utgifter for den norske stat å ikke ha en plan i forhold til integrering av disse.

Ved vårt ressurssenter for innvandrere i Oslo har vi hittil i år tatt imot 700 arbeidsledige innvandrere fra EU/EØS-land som er bosatt permanent i Norge. De ber om hjelp fordi de sliter med å komme seg ut på arbeidsmarkedet på nytt. Årsaker til at de ikke finner ny jobb er manglende språkkunnskaper, lite kunnskap om det norske systemet og psykiske og fysiske helseutfordringer. Integreringstiltak koster penger, men trygdeytelser koster betydelig mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer