DEBATT

Debatt

Politikerne har sviktet dem

Hvor ble det av solidariteten?

KONTRASTER: Mens enkeltpersoner kjøper sjeldne viner for hundretusener av kroner til eget privat bruk, har mange problemer med å klare seg? Tenker vi over hva slikt gjør med dem? Hvor ble det av solidariteten? spør kronikkforfatteren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
KONTRASTER: Mens enkeltpersoner kjøper sjeldne viner for hundretusener av kroner til eget privat bruk, har mange problemer med å klare seg? Tenker vi over hva slikt gjør med dem? Hvor ble det av solidariteten? spør kronikkforfatteren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I arbeid med tilsyn har vi ofte sett hvordan sårbare grupper sliter for å klare seg, og hvordan forskjellene øker mellom dem og andre.

I mange land ses økende ulikheter blant folk. I Frankrike protesterer «de gule vestene» fordi politikerne har sviktet dem. Bompengeaksjonene i Norge er kanskje utslag av det samme. I England har det vært store kutt i velferdsordninger. I USA sier presidentkandidat Elizabeth Warren at «middelklassen er under angrep». President Barak Obama sa i 2013 at de økende ulikhetene er vår tids største utfordring.

Den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty utga i 2013 boka «Kapitalen i det 21. århundre», der han viser at teknologisk utvikling sammen med globalisering skaper svært høye gevinster for et lite mindretall. I de nordiske landene samlet var det slik at den ene prosenten med høyest inntekter hadde fire-fem prosent av befolkningens totale inntekter rundt 1980, og siden den gang har andelen blitt nesten fordoblet. Dette har vært mer uttalt i USA, og ble forsterket av finanskrisen som rammet vanlige mennesker hardt. I USA har nå den ene prosenten med størst inntekt nesten 20 prosent av de samlede inntektene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer