Politikerne lammer forskningen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER IGJEN HØYTID for alarmerende beskrivelser av forskningstilstanden i kongeriket Norge, noe kronikker og innlegg i flere aviser den siste tiden vitner om. Dessverre er beskrivelsene like berettiget i år som de har vært siden Stortinget i 1985 lovet å bringe forsknings-Norge opp på et ressursnivå konkurransedyktig med gjennomsnittet i OECD-landene. Det beste man derfor kan si om politikernes innsats for norsk forskning de siste 25 år er at de på tross av sine mange gode lovnader ikke har maktet å levere. I den samme periode har en rekke forskningsmeldinger av en kvalitet på høyde med det beste som finnes internasjonalt blitt omfavnet av et samlet Storting, men uten andre ettervirkninger enn nettopp minnet om denne skjønne, men høyst forbigående enighet.

I MOTSETNING TIL sine kolleger i naboland som Finland, Island, Sverige og England virker det som om Stortingets politikere mangler vilje til å omsette sine forsknings-politiske godord i langsiktige innvesteringer. Når så denne viljessvakhet kombineres med et instrumentelt syn på forskning - hvor kortsiktig nytte- og næringsmessig avkastning gjøres til den dominerende parameter for alle forskningsområder - da er det ikke rart at våre grunnforsknings-miljøer langsomt, men ubønnhørlig forvitres. Derfor er det ikke vanskelig å si seg enig med Dagbladets leder 8.12.04: «Kunnskapen gis ingen verdi i seg selv, fagene skal styrkes fordi de er nyttige. Dette instrumentelle synet på kunnskap går igjen i universitetsreformene og i synet på forskningen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer