LEDER

Stortingsvalget: Distriktsopprøret er ikke noe blaff

Politikerne må lære seg å se hele landet

Senterpartiets framgang både er sterk og bred. Det er Arbeiderpartiet som får blø.

VALGETS 
VINNER:
Trygve Slagsvold Vedum
VALGETS VINNER: Trygve Slagsvold Vedum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det norske prosjektets grunnidé er å forlike motsetninger og forene ulikheter. Vi skal være forskjellige, men ha lik verdi. Det krever at politikerne ser hele landet. En gang for ikke veldig lenge siden var det en selvfølge at politikere og byråkrater hadde et slikt blikk. Det krever innsats. For Norge er ikke bare et stort og usedvanlig langt land. Klima, livsgrunnlag, næringsliv, ressursfordeling og kultur varierer, til dels dramatisk. Partier og politikere som vil ha bredt nedslag, må skjønne dette. Det er ikke nok å si det. Valget viser hvor viktig denne faktoren er.

Etter folkeavstemningene om EU i 1972 og 1994, har de fleste partiene ment å klare seg uten det vi kan kalle en dyp distriktspolitikk. Sentraliseringen har skjedd som en nokså sakte, men seig strukturrasjonalisering av bosettings- og næringsmønsteret. Ikke som noe dramatisk brudd, men som en prosess med sitt eget og nokså avsondrete liv. De som trodde dette ennå var tilfelle, fikk seg en kraftig vekker på valgnatta. Senterpartiet har fanget opp mye av det nye distriktsopprøret, men også andre partier forsyner seg av stemninger og holdninger som livnæres av skepsis til den politiske sentralmakten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer